– Jag vill lyfta frågan om vad vår tids snabba kommunikation, mobiler, sociala medier och digital teknik gör med oss alla, säger konstnären som under de senaste åren fångat ögonblicksbilder på offentliga platser där människor möts: på busshållplatsen, i kassakön, på torget.
Med hjälp av kamera har han dokumenterat vardagssituationer där de allra flesta flytt in i sin mobiltelefon för att slippa möta en medmänniska. Därefter har han gått hem till ateljén och målat bilder i akryl med fotografierna som förlaga.
– Mitt intryck är att vi blir alltmer livrädda för att komma nära varandra. I stället för att prata med den som står närmast så flyr vi in i mobilen.
Lennart Ström har gått grundligt tillväga och i anslutning till utställningen finns fakta om när Graham Bell tog patent på den första telefonen och hur den tekniska utvecklingen sedan rullat vidare fram till våra dagars facebook, twitter och instagram.
– Avlyssningen och kartläggningen av våra konsumtionsmönster utifrån hur vi använder de sociala medierna är skrämmande. Numera granskas alla från topp till tå. Orwells 1984 är passerat så det bara visslar om det!
Att vi blir alltmer splittrade av att ständigt känna att vi måste kolla av flödet i våra mobiler är också oroväckande, menar Lennart Ström som har svårt att förstå att inte alla lärare kräver mobilfritt i klassrummet.
– För att inte tala om hur sårbart vårt samhälle alltmer blir. Det räcker med att elen ska gå för att datorer och kommunikationssystem ska sluta fungera.
Men han lägger även fysiska hälsoaspekter på vårt snudd på maniska användande av mobiltelefoner:
– Vi vet ännu inte vad mikrovågorna som mobiltelefonerna vi håller intill örat innebär på sikt. Vissa rön pekar på att de är cancerframkallande.
Om han själv har mobil?
Ja, en modell det funkar att surfa på.
– Men jag använder den sparsamt.
Utställningen har vernissage idag, lördag, och pågår till den 18 april.