Brister i slottets brandskydd

Säkerhetsbristerna som konstaterades på Gripsholms slott förra året hade ännu inte åtgärdats när räddningstjänsten kom tillbaka.

Några brandskyddsbrister från tillsynen förra året har redan åtgärdats – nu kommer krav på bättring även på övriga punkter.

Några brandskyddsbrister från tillsynen förra året har redan åtgärdats – nu kommer krav på bättring även på övriga punkter.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-05-25 06:12

Det saknas nödbelysning i teatersalongen, prinsessvåningen och barockvåningen.

Eld och rök från våningsplanen kan sprida sig till trapphusen som angränsar till bland annat barockvåningen och rikssalen, vilket försämrar utrymningsmöjligheterna.

Och delar av slottet används som möbelförråd, vilket skulle kunna göra en eventuell brand våldsam.

Så sammanfattades några av bristerna i brandskyddet på Gripsholms slott i november förra året, under räddningstjänstens regelbundna tillsyn. Då fick slottets företrädare i uppdrag att åtgärda, eller för den sistnämnda punkten ta fram en plan för att åtgärda, bristerna. Det skulle vara gjort senast den 1 maj.

Men när räddningstjänsten gjorde en ny kontroll den 16 maj, konstaterades att ovanstående problem kvarstår. I protokollet från tillsynen beskrivs bristerna vara "så allvarliga att de måste åtgärdas /.../ för att uppfylla skäligt brandskydd" på slottet.

– Vi värderar inte bristerna, de ska alla åtgärdas. Men för att nyansera så kan jag säga att vi har andra verktyg att använda om vi hittar brister med en överhängande risk för personsäkerheten, då kan vi utfärda ett nyttjandeförbud. Och det är ingenting som vi har gjort i det här fallet, säger David Hultman, brandingenjör vid Strängnäs räddningstjänst.

Ett nytt föreläggande är utfärdat. Senast den 30 juni ska ståthållarämbetet och Statens fastighetsverk presentera en tidsplan för hur de kvarstående problemen ska åtgärdas.

– Det är ju stora jobb som ska utföras. Det är ingenting man snyter ur näsan, säger Jim Sjöberg som är slottsupplysningsman på Gripsholms slott.

Han tillägger att fastighetsägaren Statens fastighetsverk jobbar med frågan just nu och att Riksantikvarieämbetet ska kopplas in i vissa frågor.

Enligt David Hultman är det inte ovanligt att brister i brandskyddet upptäcks under tillsyner hos verksamheter. En majoritet av tillsynerna leder också till formella förelägganden från teknik- och servicenämnden, som räddningstjänsten sorterar under.

Han upplyser också om att de fyra brandlarm som gått från slottet från och med 2013 fram till i dag har varit automatlarm som har utlösts utan att det brunnit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om