Brottsmisstänkt chef får 166 000 för att gå

En brottsmisstänkt arbetsledare får 166 000 kronor för att lämna sin anställning. Samtidigt ger stadsbyggnadsförvaltningen eventuella småsyndare ett frikort.

Övrigt2013-11-06 05:00

Efter höstens avslöjanden om att två kommunanställda, en arbetsledare och en stensättare, beordrat respektive utfört icke kommunala anläggningsarbeten vid privata villor är de arbetsrättsliga utredningarna nu klara.

Stensättaren får som Eskilstuna-Kuriren tidigare berättat behålla sitt jobb och han får heller ingen varning. Hans chef, den i likhet med stensättaren polisanmälda arbetsledaren, har nått en överenskommelse med kommunen.

Enligt överenskommelsen får arbetsledaren "som ersättning för anställningens upphörande ett avgångsvederlag om totalt 166 800 kronor".

— Som arbetsgivare känner vi inte förtroende för arbetsledaren i fråga. Förtroendet är kopplat till handling och han har handlat fel, säger stadsbyggnadsförvaltningens chef Dag Johansson.

Så varför sparkades han inte?

— Det kunde vi ha gjort men då hade saken kanske hamnat i Arbetsdomstolen och lett till en lång och utdragen process. Det vore inte bra för någon.

De inblandade tycks ha landat ganska mjukt?

— Ja, det kanske man kan tycka men vi är också arbetsgivare och ska vara humanister i någon mening, säger förvaltningschefen.

I samband med utredningen kring illegala anläggningsarbeten har även en tveksam bisyssla dykt upp på agendan. Det rör en kommunanställd som vid sidan om sin anställning har ett entreprenadavtal med kommunen om snöröjning. Dag Johansson kallar avtalet olämpligt.

— Det är dubbla roller, och det är inte bra. En bisyssla som denna borde inte ha godkänts men avtalet skrevs före min tid, och det har granskats av kommunjuristen. Vi ser därför inga möjligheter att säga upp det. Däremot kommer avtalet inte att förlängas efter den här säsongen.

Med dessa åtgärder hoppas Dag Johansson att problemen på gatuavdelningen ska förpassas till historien.

Han säger att personal som eventuellt har agerat i vad han kallar "en gråzon" kommer att gå fria. Det kan exempelvis röra sig om anställda som lånat material och maskiner.

— Nu är det dags att se framåt. Händelser av olämplig men mindre allvarlig karaktär drar vi ett streck över, nu är det brottsbalken som är skiljelinjen. Vi skulle kunna fortsätta att jaga medarbetar men det kommer vi inte att göra.

Misstankar om stölder och andra brott som kan ha begåtts kommer dock att polisanmälas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om