Bryggeriet pÄ Aspö: Kanske en pojkdröm som gÄtt i uppfyllelse ...

PĂ„ en gĂ„rd cirka 15 kilometer norr om StrĂ€ngnĂ€s Ă€r mikrobryggeriet strangebrew.beer inhyst.‒Det var succĂ© första sommaren. Vissa dagar under fjolĂ„ret kunde vi ha mellan 75 och 100 besökare, sĂ€ger Ulrika Eriksson-Whiu.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-08-26 08:34

Hon stöttar sin man Glenn Eriksson-Whiu som jobbar heltid med företaget.

‒Jag arbetar Ă€ven som flygvĂ€rdinna med Heathrow i London som min bas. Men jag Ă€r hemma i lĂ€ngre perioder och dĂ„ lĂ€gger jag mycket tid hĂ€r, berĂ€ttar hon nĂ€r tidningen besökte Botholms gĂ„rd inför den andra sommarsĂ€songen.

Botholms gÄrd ligger nÀra MÀlaren, mellan DragsÀng och Aspö kyrka.

Enklast för de som fÀrdas i bil Àr att svÀnga höger (om man kommer frÄn StrÀngnÀs eller Eskilstuna, vill sÀga) vid lanthandeln pÄ riksvÀg 55.

Och nog kommer det bilburet folk till Botholm.

‒Vi har haft besökare frĂ„n bland annat SödertĂ€lje och Örebro. Jag blev Ă€ven kontaktad av ett bussbolag frĂ„n Eskilstuna, berĂ€ttar Ulrika Eriksson-Whiu.

Hon och hennes blivande make trÀffades i den senares hemland Nya Zeeland för 22 Är sedan.

Glenn Eriksson-Whiu vÀxte upp pÄ en farm och trivs dÀrför alldeles utmÀrkt med att ha sin verksamhet i en lantlig miljö.

‒Under sin studietid började han att brygga öl, sĂ„ det vi ser nu Ă€r kanske en pojkdröm som gĂ„tt i uppfyllelse, resonerar Ulrika Eriksson-Whiu.

Början av karriÀren var vÀl kanske inte perfekt men pÄ senare Är har nyzeelÀndaren Glenn Eriksson-Whiu hellre satsat pÄ kvalitet Àn pÄ kvantitet.

‒Vi var med pĂ„ Aptitrundan i fjol. Det kĂ€ndes jĂ€tteroligt, men lite ovĂ€ntat att sĂ„ mĂ„nga kom. Vi trodde inte att folk hade koll pĂ„ oss, kommenterar Ulrika Eriksson-Whiu som ser fram emot en repris den 10 september.

Strangebrew.beer har hÄllit öppet i samband under veckosluten men företaget anordnar gÀrna event pÄ andra tider.

‒Under höst och vinter har vi mindre ytor för gĂ€sterna, men vi kan Ă€ndĂ„ arrangera till exempel temakvĂ€llar, företags- och privata evenemang.

Vackra sommardagar erbjuds det nÀstan obegrÀnsat med sittplatser utomhus.

Ulrika Eriksson-Whiu ser till att det finns nylagad mat och serveringspersonal.

InneÀtarna, tillika innedrickarna, avnjuter sina bestÀllningar i anslutning till sjÀlva bryggeriet. Fem unitankar finns i blickfÄnget.

Strangebrew.beer Àr ingen klubb utan stÀllet Àr öppet för allmÀnheten.

Ölmenyn bestĂ„r av ett basutbud men med jĂ€mna mellanrum poppar det upp en ny sort.

En mildare variant i sortimentet innebÀr att företaget kan medverka pÄ festivaler och mÀssor.

Strangebrew.beer samarbetar ocksÄ med andra mikrobryggerier.

‒Vi har dessutom bryggt en alldeles egen öl Ă„t tre nĂ€ringsstĂ€llen i StrĂ€ngnĂ€s kommun, sĂ€ger Ulrika Eriksson-Whiu.

Hur upplever du lÀget just nu?

‒Första Ă„ret hĂ€r bestod mest av Ă„terinvestering, och till viss del Ă€r vi kvar dĂ€r. Utrustning behöver tillföras – önskelistan tar aldrig slut.

Vad Àr roligast med er verksamhet?

‒Dels kundkontakterna, dels att följa hela tillverkningsprocessen.

Makarna Eriksson-Whiu Àr mycket mÄna om nÀrproducerade ingredienser. Drömmen vore att tillverka en riktigt lokal öl.

‒Redan nu odlar vi bĂ„de humle och kornmalt pĂ„ KRAV-mĂ€rkt mark, sĂ€ger Ulrika Eriksson-Whiu.

Hur har sommaren 2017 varit för er?

‒Fantastisk!

Strangebrew.beer

Adress: Botholm 2, Aspö.

Yta: 165 kvadratmeter.

Personal: Glenn Eriksson-Whiu, bryggmÀstare, och Ulrika Eriksson-Whiu, allt-i-allo.

Öppettider, vecka 26–33: Fredag och lördag 12–23 samt söndag 12–16.

Kapacitet: 250000 liter öl per Ă„r.

Hemsida: strangebrew.beer

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om