Området det handlar om ligger mellan Eskilstunaån och Stiga sports arena. HärReinhold Gustafsson förvaltning är – som tidningen skrivit tidigare – redan igång med sina första byggprojekt som omfattar 54 hyresrätter respektive 35 bostadsrätter. Och senare i vår är det alltså Riksbyggens tur att sätta spaden i marken. Företaget är en stor förvaltare av fastigheter i Eskilstuna men har inte byggt något i egen regi sedan 90-talet.
– Vi startade försäljningen i slutet av oktober och har nu sålt 16 av de 48 lägenheterna vilket motsvarar 33 procent, säger Jonas Brändström.
Nivån på antalet sålda lägenheter räcker för att Riksbyggen kan starta bygget.
– Många pratar om att vi har en avvaktande marknad för nyproducerade bostadsrätter men det har vi inte märkt av här i Eskilstuna. Försäljningen har gått väldigt bra trots att den pågått under väldigt kort tid.
Lägenheterna byggs i två huskroppar med fyra våningar vardera. Storlekarna varierar från 35 till 86 kvadratmeter, från ett rum och kök till fyrarummare.
Priset per kvadratmeter uppgår till 36 500 kronor.
– Det är strax under snittet för nyproduktion som ligger på 38 100 kronor i Eskilstuna, säger Jonas Brändström.
Utformningen av husen styrs av de krav som ställs i detaljplanen om anpassning till områdets industriella arv och karaktär. Det innebär bland annat att fasaden ut mot gatan ska kläs i tegel.
– Det blir ganska stramt med en ljusgrå färg som ändå kommer att sticka ut jämfört med de omkringliggande husen. Samtidigt blir det betydligt mer livfullt på innergården. Sedan har arkitekterna skapat en del häftiga inslag där några av lägenheterna har stora privata takterasser, säger Jonas Brändström.
Huvudentreprenör för byggprojektet blir Peab och inflyttning beräknas kunna ske under hösten 2020.
Vad händer om ni inte lyckas sälja alla 48 lägenheter?
– Om det vid tiden för inflyttning finns lägenheter som är osålda så köper Riksbyggen in dem av föreningen. Det innebär att föreningen i så fall inte behöver drabbas av hyresbortfall.
Kommer de i så fall att hyras ut?
– Nej, då säljs de i den takt det tar och då är det Riksbyggen som tar den risken, inte föreningen.