Connie får tillbaka pengar från Mdh – utbildningen var för dålig

Den amerikanska studenten Connie Dickinson hoppade av en Mdh-utbildning som inte höll måttet och krävde pengarna tillbaka. Nu har Högsta domstolen slagit fast att hon har rätt till två tredjedelar av den avgift hon betalt.

Connie Dickinson fick rätt mot Mdh. Högsta domstolen har slagit fast att högskolan ska betala tillbaka två tredjedelar av hennes studieavgift eftersom utbildningen hade betydande kvalitetsbrister.

Connie Dickinson fick rätt mot Mdh. Högsta domstolen har slagit fast att högskolan ska betala tillbaka två tredjedelar av hennes studieavgift eftersom utbildningen hade betydande kvalitetsbrister.

Foto: rättvisa Centrum för

Övrigt2018-04-17 10:24

Det var under åren 2011 – 2013 som Connie Dickinson läste en matematikutbildning på Mälardalens högskola, Mdh, i Västerås. Som utomeuropeisk student betalade hon studieavgift för utbildningen. Efter fyra terminer hoppade hon av då det stod klart att det fanns stora brister i utbildningen, något som Universitetskanslerämbetet också slog fast i en kritisk utvärdering. Connie Dickinson krävde av högskolan att få tillbaka de 170000 kronor hon lagt ut men fick avslag.

Hon stämde högskolan och har nu fått rätt. Rättsprocessen har gått hela vägen upp till Högsta domstolen, HD, som slår fast att Mdh ska betala tillbaka två tredjedelar av beloppet.

‒Jag har kämpat för det här i fyra års tid. Nu känner jag både lättnad och glädje, säger Connie Dickinson till Centrum för rättvisa som drivit henne fall juridiskt.

Domstolen konstaterar att det funnits ett avtal mellan Mdh och studenten. HD finner det också bevisat att utbildningen hade betydande kvalitetsbrister och att Connie Dickinson därför har rätt att få tillbaka pengar.

Förvaltningschefen på Mdh, Ann Cederberg, säger till TT att man inte varit emot att Dickinson ska återbetalas men att man väntat på frågan ska få sin rättsliga prövning:

‒Det är bra att vi fått mer klarhet i frågan och vi är glada att vi fått tydliga riktlinjer att det är ett avtal vi sluter med studenten. Vi måste tänka över hur vi formulerar våra avtal så att de håller i internationella sammanhang, säger hon.

HD:s vägledande dom kan få konsekvenser för högskoleväsendet då bedömare menar att även svenska studenter kan ha rätt till ersättning när kvalitén brister.

På Centrum för rättvisa säger Fredrik Bergman, som företrätt Connie Dickinson, att domen klargör att betalande utländska studenter inte bara har skyldigheter gentemot högskolan utan också rättigheter.

‒Högskolans uppfattning var att den inte har något rättsligt ansvar när den säljer undermåliga utbildningar till betalande utländska studenter. Det är bra att Högsta domstolen tar tydligt avstånd från det synsättet.

Connie Dickinson studerar i dag vid Stockholms universitet och jobbar lite vid sidan om.

– Nu försöker jag bara komma ikapp och starta om igen. Jag vill plugga klart min matematikutbildning, vid Stockholms universitet är det mycket bättre, säger hon till TT.

Fallet Connie Dickinson

Den amerikanska studenten Connie Dickinson läste ett kandidatprogram i matematik vid Mdh i Västerås under åren 2011-2013. Hon betalade drygt 170 000 kronor för fyra av sex terminer. Dickinson hoppade av utbildningen efter fyra terminer sedan Universitetskanslersämbetet slagit fast att utbildningen innehöll brister.

Connie Dickinson, som företräds av Centrum för rättvista (CFR), vann mot högskolan i Västmanlands tingsrätt 2016 och i hovrätten 2017. Både Mälardalens högskola och CFR överklagade dock hovrättsdomen eftersom Dickinson endast tilldelats ersättning för halva summan.

Källa: Centrum för rättvisa

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om