Parallellt planeras och projekteras för de resterande två etapperna. För att binda samman Bresshammar med centrala Strängnäs anläggs dessutom en gång- och cykelväg.
– Planen är att den ska börja byggas efter semestrarna i sommar och stå klar 2020, berättar Roland Åkesson, projektledare på kommunens teknik- och servicekontor.
I dag går det utmärkt att med cykel eller till fots ta sig från centrum fram till Sundbyvägen utan att behöva komma i närkontakt med bilar.
Men i höjd med Sundbyvägen – ovanför den gamla macken – tar det stopp.
Därför ska kommunen låta bygga en gång- och cykelväg parallellt med gamla 55:an, tillika Enköpingsvägen.
– Det blir på vänster sida från stan sett, i dag är det en grönyta där, säger Roland Åkesson.
– I framtiden kan det hamna ett bullerplank eller bullervall där också, oklart dock på vilken sida om gång- och cykelvägen. Dessutom krävs ett extra bygglov, tillägger han.
Cykelbanan kommer att sluta i höjd med Eriksgatan på Abborrberget. Lite tidigare ska man, via ett väl upplyst övergångsställe, ta sig över Enköpingsvägen för att komma till stadsdelen Bresshammar.
– I dag finns där en grusväg som går upp från Enköpingsvägen och som är avsedd för byggarbetsfordon. I framtiden kommer den vägen att förbättras. Bredvid den ska vi ha en gång- och cykelväg, många kommer därmed att få det närmare från Bresshammar in till stan, säger Roland Åkesson.
Stadsdelen fick sina första inflyttare hösten 2018 och för tillfället byggs det flitigt.
– Småhustomter är ett pågående ärende, konstaterar kommunens bygglovschef Klas Bayer.
– Det finns även slutbesked för lägenheter och radhus, säger han vidare.
Riktmärket för Strängnäs kommun är att Bresshammar ska bestå av cirka 400–450 bostäder i form av villor, radhus, parhus och flerbostadshus.
– Etapp 1 är ju inte färdigbyggd men det pågår redan arbeten för nästa etapp, det har funnits ett stort intresse för området, berättar Mikael Rojek, samhällsbyggnadsstrateg.
– Vi är nöjda med området, det stämmer överens med de visioner vi hade för detta pilotprojekt för hållbar utveckling, berättade Fredrik Granlund, dåvarande mark- och exploateringschef, vid en pressträff våren 2018.
Enligt Roland Åkesson är etapp 3, för vilken exploatering pågår, den geografiskt sett största.