På självaste midsommarafton sätter sig 20 personer från Eskilstuna församling - kör och körledare, pianist och solist - på planet mot New York. Efter några dagar i "The Big Apple", inklusive konserter i S:t Peters church och i Förenta Nationernas högkvarter på Manhattan, reser sällskapet vidare västerut, till San Francisco. Där väntar ytterligare två konserter, inklusive en inför 1 300 åhörare i Grace Cathedral.
– Det ska bli otroligt spännande, konstaterar Stefan Säfsten, körledare, chef för församlingens musikenhet sedan 2010, samt upphovsmannen till hela projektet.
– Jag är glad, förundrad och stolt över att detta blir verklighet. Jag har mötts av en fantastisk entusiasm i otaliga mejl.
Bakgrunden till körens USA-resa är de konsertturnéer 2006 och 2009, som Stefan Säfsten med sin dåvarande kör från Kista församling genomförde i San Francisco. I bland annat fängelserna New Folsom och San Quentin framförde de Säfstens kompositioner "Frihet för fångna" och "Words of realness".
– 2007 blev jag ombedd av en operasångare att skriva utifrån Dag Hammarskjölds dikt "Vägen valde dig". Jag började läsa Hammarskjölds bok och blev väldigt fascinerad. När vi sedan återvände till San Francisco 2009 besökte jag nationalparken Muir Wood, som är själva födelseplatsen för FN. På en skylt hittade jag en annan intressant dikt av Hammarskjöld, och kände att jag nog skulle fortsätta jobba med hans texter.
Resultatet har blivit de två verken "The way chose you", en svit för kör, piano och recitation, och "Into light and song", för kör och saxofonkvartett. Stefan Säfsten fick redan för ett par år sedan frågan om han inte ville komma över till USA och turnera med Hammarskjöldprojektet. Då var det inte riktigt läge.
– De säger att det var min idé att genomföra resan i samband med FN-jubileet, förklarar Stefan Säfsten med ett blygsamt leende.
Vilket körmedlemmarna är väldigt glada för. Vad är väl ett missat midsommarfirande mot detta? Det finns väl sill i New York också, som en av sångarna uttrycker det.
– Och även om så inte är fallet överlever vi. Vi får fira lite på planet. En liten midsommarstång får hänga med in i kabinen.
I FN-skrapan kommer kören att den 23 juni att sjunga i lobbyn för delegater, svenskar boende i New York och besökare. I San Francisco är chansen sedan stor att generalsekreterare Ban Ki-moon kommer och lyssnar.
– Det är de sammanlagt fyra konserterna som står i fokus på resan. Allt annat vi hinner med, om det ges tid till att turista, är bonus, konstaterar både Stefan Säfsten och körmedlemmarna - som gillar vad de sjunger.
– Musiken möter Hammarskjölds texter helt fantastiskt, man blir faktiskt tårögd av att sjunga dem. Det är väldigt fint och säfstenskt, förklarar Helena Wallin och får medhåll av övriga kören.
– Jag läste Hammarskjölds texter för många år sedan. Detta ger ytterligare en dimension åt dem, säger Marie Rydén Davoust.
Dag Orving Hellebro ler. Han har en helt egen dimension till konsertresan:
– Jag är uppkallad efter Hammarskjöld.
Stefan Säfsten menar att det känns angeläget att få presentera den svenske Nobelpristagarens tankar för världen.
– Han kom att betyda mycket för FN, och ville själv så mycket. Han valde bort ett naturligt liv för att åstadkomma något bra i världen. Dag blev vald till generalsekreterare för att stormakterna ville ha någon som gjorde som de sa. Men han gick sina egna vägar, och flygkraschen som tog hans liv kan mycket väl ha varit ett attentat.
Med som solist respektive pianist till New York och San Francisco åker sopranen Andrea Hagman, född i Eskilstuna, och Maria Helmér, organist i Klosters kyrka.