Bolaget ägs av sex olika företagare i Eskilstuna och Strängnäs, varav flera är lantbrukare. Företaget hade tidigare förhoppningar om att uppföra en anläggning i Strängnäs men planerna grusades då Strängnäs kommun plötsligt sa nej till den tänkta markförsäljningen.
– Nu har vi äntligen en överenskommelse med en privat markägare om en lämplig mark i Kjula att bygga på vilket innebär att vi kan inleda tillståndsprocessen och ha samråd med myndigheter och allmänheten, säger Kaj Wågdahl, delägare och teknisk konsult som berättar att bolaget nu kommer att byta namn till Eskilstuna Biogas AB.
– Det finns stora fördelar med den här lokaliseringen. Vi får ett betydligt större och lönsammare projekt i Eskilstuna.
Området för den tänkta anläggningen utgörs i dag av skogsmark och ligger söder om E20, invid NCC:s bergtäkt.
[map type="google-maps" lat="59.36718567136416" long="16.66912187187495" zoom="12" view_type="roadmap" marker="true"]
Tanken är bolaget ska producera biogas för drift av fordon, samt bilda ett nav för produktion av gödselmedel och därmed bidra till utvecklingen av lantbruket i norra Sörmland. Den beräknade årliga produktionen motsvarar cirka 5000 kubikmeter bensin eller diesel.
– Det är en förhållandevis stor anläggning och produktionen kommer att vara större än vad som kan avsättas lokalt. Därför kommer vi även att producera flytande gas som kan transporteras och säljas på andra ställen.
I dag utgör biogas ungefär en procent av den totala drivmedelsförsäljningen i landet.
– Den andelen måste öka rejält om vi ska uppnå målet om en fossilfri fordonsflotta i framtiden. Biogasen uppfyller samtliga av FN:s klimatmål och vår anläggning skulle göra att koldioxidutsläppen i Eskilstuna kommun minskar med tio procent. Vår avsikt är att börja ta marknadsandelar från bensin- och dieselförsäljningen, säger Kaj Wågdahl.
Den totala investeringen ligger på 160 miljoner kronor. Företaget har goda förhoppningar om att drygt hälften ska finansieras med stöd från det statliga Klimatklivet.
Affärsplanen omfattar också ett tänkt samarbete med Eskilstuna kommun.
– Tanken är att vi ska röta matavfallet från kommunen tillsammans med gödsel. Det är väldigt gynnsamt rent processmässigt och gör att näringsämnena i matavfallet kan återföras till åkermark lokalt i Eskilstuna, vilket är mycket viktigt för åkermarkens bördighet.
Tillståndsfrågan handläggs av Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Uppsala och ska om inga hinder uppstår kunna vara avklarad under första kvartalet 2019.
– Om ansökan och bygglov beviljas ska vi börja bygga kort därefter. Sedan tar det ett år till produktionsstart.
Biogasanläggningen kommer även att skapa nya jobb. Förutom de arbetstillfällen som själva byggnationen genererar kommer cirka fem personer jobba vid anläggningen. Men den stora jobbtillväxten kommer som spinoffeffekter.
– Man räknar med att det skapas ett jobb för varje producerad gigawattimme biogas vilket innebär mellan 40 och 50 nya jobb, säger Kaj Wågdahl.