De vill satsa på de ungas hälsa i Flen

Flens unga röker mer och har i högre grad varit berusade jämfört med snittet av unga i Sörmland. Nu vill Moderaterna i Flen och i landstinget tillsammans satsa resurser på elevhälsan i Flen och göra Flen till ett pilotprojekt.

Magnus Leivik, gruppledare för Moderaterna i landstinget, och Emma Dahlin, gruppledare för Moderaterna i Flen.

Magnus Leivik, gruppledare för Moderaterna i landstinget, och Emma Dahlin, gruppledare för Moderaterna i Flen.

Foto:

Övrigt2018-09-04 19:39

Några dagar innan valet kommer ett gemensamt utspel från Flensbygdens Moderater och Moderaterna i landstinget. I spetsen står Emma Dahlin, gruppledare för Moderaterna i Flen, och Magnus Leivik, gruppledare för Moderaterna i landstinget, som har satt sig in i hur de unga i länet mår. De utgår från Landstinget Sörmlands undersökning Liv och hälsa ung samt Emma Dahlins kunskaper som ledamot i socialnämnden i Flen.

– Rökning är större bland unga i Flen än i länet i snitt. Enligt polisen är det lättare för unga att köpa droger i Flen än att få ut alkohol, säger Emma Dahlin.

Men hon säger vidare att siffrorna i Liv och hälsa ung vittnar om att det nog inte är så svårt att få tag i alkohol heller. Det är 42 procent av killarna i årskurs nio i Flen som har varit berusade en gång i månaden eller oftare under tolv månader. Siffran för länet är 17 procent. När det gäller stress och huvudvärk är det tjejerna på gymnasiet som mår sämst, en bild som också stämmer överens med övriga länet. Överlag visar undersökningen Liv och hälsa ung att de unga, framför allt tjejerna, mår allt sämre. Det ser man när man jämför resultaten från undersökningen från 2004 till 2017.

Nu vill Moderaterna i Flens kommun och landstinget tillsammans göra en satsning för att få unga i Flen att må bättre.

Finns det inte samverkan mellan kommun och landsting i dag?

– Jo, men vi måste samverka djupare och mer, säger Emma Dahlin.

– Vi har tjänstemannanätverk men det måste finnas mer politisk styrning. När det till exempel handlar om vägar då finns det samarbete mellan politikerna i länet. Men det behövs här också. Jag vill se ett större politiskt ansvar, säger Magnus Leivik.

Moderaterna vill göra Flen till ett pilotprojekt där målet är att genomföra satsningen i resten av länet så småningom. När samarbetet mellan kommun och landsting har satt sig i Flen vill de ta med polisen i samarbetet.

Partiet vill stärka elevhälsans arbete med psykisk ohälsa och jobba förebyggande mot narkotika och droger, samt få rökningen bland unga att minska. Detta ska ske genom att utöka personalstyrkan inom elevhälsan och att anställa två socialsekreterare i fält och en psykolog. I dag ska en läkare med en tjänst på 30 procent ta hand om alla skolelever i Flen. Här vill Moderaterna utöka läkartjänsten till 100 procent. De vill också anställa en projektledare som ska arbeta med förebyggande arbete inom alkohol, narkotika, dopning och tobak.

Partiet vill att Flens kommun satsar 2,5 miljoner kronor och landstinget 5,5 miljoner kronor på projektet. Satsningen skulle innebära nästan en fördubbling av personalresurser inom skolhälsan.

Hur ska projektet finansieras?

– Vi väljer att använda av det ökade statsbidraget till landstinget. Det är väl använda pengar och en smart satsning långsiktigt. Vi kommer att tjäna igen pengarna snart, säger Magnus Leivik.

– Kommunen kan också använda kommunens statsbidrag till satsningen, säger Emma Dahlin.

Men Magnus Levik menar att pengarna inte är något problem.

– Det handlar om politiken. Det måste finnas intresse för att driva det här, säger Magnus Leivik.

– Jag har jobbat med de här frågorna. Som det ser ut i Flen finns det nästan inget alternativ än att satsa på de här ungdomarna. Barn och unga har aldrig mått så dåligt som de gör i dag i Flen. Om de inte klarar av skolan påverkar det deras utbildning och framtida jobbmöjligheter. Man får se det som en hel kedja genom livet. Därför måste vi komma in så tidigt som möjligt, säger Emma Dahlin.

Moderaterna i landstinget har också nyligen föreslagit att Kullbergska sjukhuset ska få ett regionalt suicidcentrum. Satsningen kostar 14 miljoner kronor varav 1,5 miljoner skulle vara riktade på arbete i Flen.

Många unga röker i Flen

Årskurs 9

Röker dagligen eller ibland, flickor och pojkar Flen 15% Länet 10%

Varit berusad en gång i månaden eller oftare senaste tolv månaderna, flickor och pojkar Flen 37% Länet 17%

Källa: Landstingets Sörmlands undersökning Liv och hälsa ung, 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om