Delfiner gör intryck

Att simma med delfiner är många människors högsta dröm.– Mötet frigör något i vårt psyke, säger Lotten Odh, som i 25 år har simmat med de speciella djuren. I dag reser hon med människor till Hawaii och Azorerna för att fler ska få uppleva att komma delfinen nära.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2015-01-02 20:00

Delfinens vänliga inställning till människan, dess lekfulla sinne och intelligens har gett djuret en mytologisk status. Redan de gamla grekerna avgudade delfiner och för oss moderna människor står de för något rent och naturligt i en högteknologisk och stressad värld. Drömmen om delfinen stannar dock oftast vid ett besök på delfinariet i Kolmården eller i en temapark under utlandssemestern. Men med lite planering kan mötet med delfiner faktiskt ske på riktigt – i havet.

Delfinexperten och journalisten Lotten Odh har simmat med vilda delfiner i snart 25 år. Ett par gånger per år arrangerar hon resor till Hawaii och Azorerna för smågrupper som hon guidar med sin erfarenhet.

– Mötet med delfiner frigör något i vårt psyke, det har jag sett på folk som har åkt med, säger hon. Den glädjen! De kan gråta och skratta.

– Människan har fjärmat sig jättemycket från naturen i dag. Vi mår dåligt, är deprimerade och stressade därför att vi inte får en tillräcklig dos av natur och djur. Det mest ultimata är att träffa ett vilt djur på nära håll.

Att mötet med det vilda sker i vattnet ger en extra dimension.

– Vi blir viktlösa och berörda, smekta på skinnet så att hormoner frigörs, något som också hjälper till att göra oss glada, förklarar hon.

Delfinernas intelligens är omdiskuterad, men vilar också på helt andra villkor än människans, säger Lotten Odh.

– Bara för att vi kan bygga hus och rymdfärjor så anses vi intelligenta. Men jag tycker att den varelse som lever i total harmoni med jorden, på den största platsen – 71 procent av jordens yta är hav – har en större intelligens. Den bygger på altruism, osjälviskhet, och medkänsla, där vi också inkluderas.

Med chartrad båt, simfenor och cyklop ger sig gruppen ut på havet för att hämta hem minnen för livet. Vissa blir junkies, som Lotten Odh kallar dem, och följer med år efter år. Andra nöjer sig med ett möte. Och en del gör allt för att uppnå sin delfindröm.

– Folk har haft både badring och flytkudde för att de inte kan simma. Andra har sålt sin bil eller sin lägenhet för att uppleva det här. Jag har varit med om allt möjligt, säger hon.

Möter ni även hajar?

– Det är den största rädslan som folk har. Vi simmar i hajvatten. Men hajen är liksom många andra arter utrotningshotad. Hajar kan dyka upp, men de är oftast väldigt rädda för delfiner. Så de håller sig borta så länge delfinerna är i närheten. Och det ska mycket till för att de ska attackera en människa. Vi tillhör inte deras mat, säger hon.

För Göran Runebring, 47, från Järfälla blev delfinresan till Azorerna ett minne för livet.

– Det är en upplevelse jag aldrig kommer att glömma. Alla delfiner jag mötte var olika, en del var nyfikna, andra inte. Jag kände en sådan samhörighet med dem, det kändes som om de inte var vilda utan tama. En delfin kom simmande mot mig och tittade på mig, sedan simmade den bort. Därefter kom den tillbaka och tittade på mig igen, berättar han.

Mötet gav mersmak.

– Jag vill bara tillbaka. Jag tror att det är mitt kall att simma med delfiner. Och nu har jag köpt en bättre filmkamera som jag kan filma med nästa gång.

Men delfinindustrin runt om i världen lockar också oseriösa aktörer.

– På många platser har det växt upp enorma turistparadis med människor i vattnet överallt. Då ger sig delfinerna av därifrån. Det finns många som försöker tjäna sig en hacka. På en del platser så är det bara business, säger Lotten Odh.

Delfiner i Sverige

I Sverige finns delfiner på en plats – Kolmårdens delfinarium. Här arrangeras dagligen exklusiva guidade turer på 60 minuter där man får möjlighet att klappa delfinerna. Man kan också vara med på en temadag om delfiner, då man lär sig mer om djuren och få komma till bassängkanten och klappa dem. Mer info se: kolmarden.com.

Delfinterapi

I bland annat USA, Mexiko och Israel ges delfinterapi. Vissa forskare hävdar att autistiska barn, samt deprimerade och sjuka människor, kan hitta nycklar för tillfrisknande i möten med delfiner.

Kan bli 40 år gamla

Det finns cirka 30 delfinarter i världen, några av de mest kända är flasknosdelfinen och spinnaren, men även späckhuggaren och grindvalen tillhör arten.

Flasknosdelfinen är vanligast på delfinarier, i vilt tillstånd kan den bli 35-40 år gammal.

Människa och delfin släktingar?

I grekisk-romersk mytologi och kristen bildkonst ses delfinen som en frälsare. Vilket bland annat har sin bakgrund i historier där delfiner hjälpt sjöfolk i nöd.

Bland australiska aboriginer och polynesiska folkslag ses delfinen som gudarnas budbärare.

I vissa kulturer finns det en ursprungsidé att människan har levt i havet från början och varit delfiner. Därefter har vissa av delfinerna gått upp på land och blivit människor.

Källa: Lotten Odh

Delfiner slaktas i Japan

Båttrafiken har ökat de senaste årtiondena och det påverkar delfinerna negativt.

Det allt mer intensiva fisket i världshaven leder till att delfiner fastnar i näten och dör.

I vissa länder jagas delfiner och köttet säljs i mataffärer under beteckningen valkött. I Japan, till exempel, dödas varje år 10 000-tals delfiner. I den Oscarbelönade dokumentären "The Cove" från 2009 uppmärksammas denna brutala slakt.

Källa: Världsnaturfonden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om