Den sista analoga bastionen

Övrigt2009-04-17 16:16

På väg mot digitala franska band?

Den 23 april är det Världsbokdagen; vad händer med boken i världen? En sak är klar: boken har dödförklarats hur många gånger som helst men verkar hela tiden överleva.

Vad kan den digitala utvecklingen innebära? Boken är den sista analoga bastionen under attack men utvecklingen tyder inte på att vi nu får begrava boken utan framför allt på ökad mångfald.

I alla fall om man får tro de forskare som på Kungliga Biblioteket i Stockholm häromdagen fördjupade sig i hur texter påverkas av de nya digtitala vägar som uppenbarar sig.

Kristina Lundblad, verksam vid Lunds universitet, påpekade att virtuellt bläddringsbara böcker är en stor marknad.

– Det är ju intressant att just bläddrandet finns kvar, trots att det saknar funktion i de här sammanhangen. Den gesten är så grundläggande att vi verkar vilja ha kvar den i digital form. Turn all the pages står det som positiv reklam på de virtuella böckerna. Tänk dig det på framsidan av en vanlig fysisk bok?

Under 2008 har Amazon sålt omkring en halv miljon Kindle – den e-läsare som är tänkt att bli ”the iPod of books”. Poängen med den är att den har ett inbyggt modem som snabbt kan ladda hem vilken bok som helst från ”Amazons moln av binära böcker”.

Snart har vi bara en enda gemensam medial plattform vare sig det är böcker, tidningar, tv, radio eller film. Allt är online i det nya digitala molnet och drivs av samma webbaserade maskin.

– Sen kan man ju fundera på hur kul det är att göra allt vid en dator, sa Kristina Lundblad.

– Nya genrer uppstår i den digitala världen, de är en social realitet, påpekade forskaren och språkteknologen Jussi Karlgren. Genrer blir beteendevetenskapliga storheter. Det beständiga samtalet är här.

Och behovet av berättelser kommer att finnas kvar, oavsett vilka former de tar sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om