Vid platsen Trekanten i Malmköping finns en domarring som kan vara 1 500 år gammal eller äldre. Trekanten ligger mellan parkeringen till Pingstkyrkans second hand-butik och Landsvägsgatan.
Domarringen är en förhistorisk grav. Fram tills nu har den bestått av stenar placerade i en ring. Nära platsen finns också ett större gravfält från järnåldern. Här finns en skylt uppsatt med fakta både om det större gravfältet och om domarringen.
Trots det har domarringen nu vandaliserats.
– Det sorgliga är att det är ett tecken på historielöshet. Det här är en plats som har helgats som gravfält, säger Leif Jacobsson, Malmköpingsortens hembygdsförening.
Det var Leif Jacobsson som upptäckte vandaliseringen i förra veckan när han var på platsen för att titta på det större gravfältet tillsammans med länsstyrelsens representant som utför fornvård.
– Det känns lite sorgligt. Det är inget roligt när man har sett domarringen här genom årens lopp, säger Leif Jacobsson.
En stor sten som stod i domarringen har flyttats. En sten är avslagen och spräckt. Det finns vassa stenskärvor vid stenen som har slagits itu.
– Det tyder på att det har skett nyligen, säger Göte Johansson, hembygdsföreningens ordförande.
– Som det ser ut här måste stenarna ha grävts bort och spräckts med traktorgrävare eller likande, säger Leif Jacobsson.
Länsstyrelsen ser allvarligt på det inträffade.
– Det är ett ingrepp i fornlämningen. Fornminnen är skyddade enligt kulturmiljölagen. Jag kommer att besöka platsen under veckan. Sedan går vi vidare med ärendet och då kan det bli fråga om en polisanmälan eller åtalsanmälan, säger Olof Pettersson, arkeolog på Länsstyrelsen i Sörmland.
Hur betydelsefull är domarringen?
– Naturligtvis har den ett stort intresse. Det ligger en gravmiljö strax intill och sammanhängande med domarringen är det en fornmiljö. Domarringen i Malmköping har varit känd länge och är omnämnd, den har ett högt värde i sig, säger Olof Pettersson.
Det är Flens kommun som äger marken vid Trekanten där domarringen finns. När tidningen når Anna Dejerud, kommunens avdelningschef för gata och park, har hon inte fått information om den skadade fornlämningen. Tidningen pratar sedan igen med Anna Dejerud, efter att hon har varit på platsen och försökt undersöka vad som har hänt.
– Det här är inget jobb som vi som kommun har beställt, det är ingen av de entreprenörer vi anlitar som har varit där och ingen av vår personal. Nu har kommunen stängt av nedfarten till platsen så att det inte uppstår fler skador. Det är tråkigt att det då blir färre parkeringsplatser för omkringliggande verksamheter, men innan vi har utrett vad som har hänt måste vi skydda fornlämningen, säger hon.