Det bubblar kring äppelmusten

Vi dricker alltmer alkoholfria alternativ. Och det är bra. Vad som är ännu bättre är att det finns mer och mer att välja bland. Ett av de mest lysande exemplen är äppelmusten.

Övrigt2015-04-16 20:00

Från att ha varit något sötsliskigt som vi köper i tetra, och som alltid smakar likadant, har det vuxit fram en hyllad äppelmustkultur – inte minst på svensk mark.

Jag blir helt knollrig av lycka över att kunna köpa en flaska must som enbart är gjord på skånska Signe Tillisch-äpplen eller Gravenstein från Vätterbranten. Must som tillverkats med samma tänk, metoder och omsorg som vin.

Just nu händer det massor på mustfronten, och något säger mig att det bara är början. Man pratar "terroir" (jordmån) och årgångar, smakklockor och trädbeskärning.

Än så länge är den svenska vinproduktionen i sin linda och Sverige har en otroligt rik äppleskatt bestående av historiska sorter som vi bör värna.

Så rynka inte på näsan nästa gång du får betala några tjugor för en flaska äppelmust. Gör det med ett leende och drick must till maten i stället för vin.

Testa äppelmust till grillade sötstarka revben – som ett äktenskap i Paradiset.

Mia Gahne/TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om