"Det finns ingen quick fix, så enkelt är det"

Kommunens arbete mot den organiserade brottsligheten har i flera år präglats av löften till medborgarna om ett bättre samhälle och till de kriminella om ett svårt liv.

Övrigt2013-05-10 07:30

"Organiserad brottslighet har ingenting att hämta i Eskilstuna". Så skrev kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) i en debattartikel i Eskilstuna-Kuriren den 27 augusti 2010. Det är snart tre år sedan. I mars 2012, ett och ett halvt år senare, skrev den politiska majoriteten i Eskilstuna en debattartikel till, med precis samma budskap.

Ytterligare några månader senare presenterades en handlingsplan om sex punkter i syfte att bekämpa den organiserade brottsligheten. En av punkterna var att starta upp en lokal Exit-verksamhet, för att underlätta för den som vill lämna det kriminella livet. Det var snart ett år sedan, men någon Exit-verksamhet finns inte.

Att det skulle vara mycket snack och lite verkstad i kommunens arbete mot den grova organiserade brottsligheten dementerar dock den lokala politiska ledningen bestämt.

– Det finns ingen quick fix, så enkelt är det, säger Jimmy Jansson (S).

Hans majoritetspartner Magnus Johansson (MP) håller med, och menar att det är viktig att både prata och handla.

– Slutar man prata om problemen kan man tro att de inte längre finns, säger han.

De menar också att det finns stöd för de individer som vill lämna sin kriminella livsstil, även om det inte kallas just Exit.

– Det finns en organisation inom polisen, och från kommunens sida kan vi sätta in sociala insatser. Till exempel hjälpa till med en lägenhet, säger Jimmy Jansson.

De lyfter alla tre fram insatser som redan gjorts, i främst krogmiljön. Det handlar om hårdare kontroller för att hitta bulvanförhållanden, förstärkta lämplighetsprövningar och ändringar i det så kallade besittningsskyddet, alltså en hyresgästs rätt till den hyrda lokalen.

– Det har sannolikt blivit svårare att leva som kriminell redan, säger Jimmy Jansson.

Majoritetsledningen är mycket tydlig med att den skrivelse staden nu har ställt till rikspolischefen och justitieministern med en önskan om stöd mot den grova brottsligheten inte ska uppfattas som kritik mot polisen.

- Vi ser det inte så. Tvärtom har vi aldrig varit så här nöjda med polisen, säger Magnus Johansson.

Maria Chergui (V) instämmer:

– Det här uppropet är en kraftsamling, och vi behöver göra det här i en tajt samverkan med polisen.

Och en lokal samverkan mellan myndigheter finns i Eskilstuna. Trots att det regionala ekobrottsprojektet Sameb är insomnat sen årsskiftet, fungerar samverkan bra lokalt, menar politikerna.

– Samtidigt är det statliga väldigt viktigt, och det är därför vi vänder oss till den nationella nivån, säger Johansson.

Att det inte finns en quick fix beror på att demokratin måste värnas, menar de.

– Det demokratiska samhället har spelregler, med lagar och förordningar. Motståndaren har inga, säger Jansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om