Det här är städmissarna du gör i hemmet

Tar städningen för mycket av din tid? Städexperten Victoria Djupström berättar hur du undviker de vanligaste misstagen och städar ditt hem snabbare, smidigare och miljövänligare.

Övrigt2018-11-06 00:01

Städning är kemi. Åtminstone när de kommer till att förstå grunderna i att rengöra hemmet från smuts och fläckar. Victoria Djupström är lokalvårdare på Eskilstuna Kommunfastigheter – Kfast – och har arbetat med lokalvård sedan 1990-talet.

– Många väljer fel rengöringsmedel när de ska ta bort fläckar och smuts. Du måste ta reda på vad det är för smuts och utifrån det välja ett surt eller alkaliskt medel. Vill du till exempel städa i badrummet och ta bort kalk så behöver du ett surt medel.

Hon berättar att det vanligaste misstaget som många gör är att överanvända vatten och rengöringsmedel.

– Det blir inte renare för att du öser på med medel och vatten. Ett annat fel är att börja städningen i fel ände, så städningen tar längre tid. Du ska alltid börja uppifrån och gå neråt, eftersom damm och skräp från hyllor yr omkring och landar på golvet.

Under åren på Kfast har Victoria arbetat med lokalvård av kommunala verksamheter, som exempelvis skolor, men även ansvarat för interna utbildningar inom lokalvård. Kfast städar och sköter om över 110 kommunala anläggningar i Eskilstuna kommun inklusive förskolor, skolor, äldreomsorg och andra offentliga miljöer där det är viktigt att miljön är ren och hygienisk.

Numera tillhör hon arbetslaget som arbetar på Munktellbadet. Det bästa med yrket är enligt henne det egna ansvaret och kontakten med kunderna.

– Jag brinner för mitt yrke och att ha en öppen dialog med kunderna. Förr skulle vi verka utan att synas, men idag möter vi människor på ett annat sätt. När vi städar i skolorna får vi bra kontakt med eleverna och jag som städar på Munktellbadet får kontakt med badgästerna som kommer för att motionssimma på morgnarna. Du får snabb respons när du gör något bra, vilket gör att du vill åstadkomma ännu mer.

Städexperten tipsar

Börja uppifrån

Städa hyllor och skåp innan du går vidare med golven. Annars rör du runt damm och skräp som landar på det du precis har städat.

Städa det renaste först

I badrummet börjar du med spegeln och avslutar med toaletten.

Spara på material

En städduk har åtta sidor om du viker den rätt. Vik den på mitten, och ytterligare en gång för att få en mindre kvadrat. Sedan växlar du mellan de åtta ytorna.

Städa med rätt PH-värde

Kalk, urin och rost kräver till exempel sura rengöringsmedel (eller varför inte citronsyra?) medan alkaliska medel (som bakpulver) funkar bäst på fett, olja och sot.

Tänk ergonomi

Du vill väl att kroppen ska hålla länge? Se då till att böja på benen, inte på ryggen, och arbeta nära kroppen istället för att sträcka ut rörelsen långt ifrån dig. Det minskar belastningen.

Välj miljömärkta produkter

När du köper rengöringsmedel ska du hålla koll på vad de innehåller och välja miljömärkta produkter. Du kommer långt med såpa och mikrofiberdukar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om