Det ultimata matpaketet

Piroger är paketmat med snits. Lätta att laga, lätta att äta och att gilla. Fyll dem med vad du vill och ät dem precis var som helst.

Svamp och savojkål väntar inne i de här läckra pirogerna.

Svamp och savojkål väntar inne i de här läckra pirogerna.

Foto: Wiklund Anders

Övrigt2018-03-29 12:00

Det är något visst med piroger. Något trösterikt och mysigt, samtidigt som det är praktiskt och lätthanterligt.

Inte konstigt att det finns piroger på så många håll i världen – om än namn och form skiljer sig en hel del åt beroende på var man befinner sig. Alltifrån sydamerikanska empanadas till georgiska chinkali, asiatiska dumplings, polska pierogi, brittiska pasties, karelska piroger, italiensk ravioli och grekiska filopaket. Till och med våra egna kroppkakor kan ju anses vara en form av piroger. Det tycks med andra ord finnas en pirogform för alla nationaliteter och råvaruskafferier.

Principen är dock densamma. Deg kavlas ut och skärs till önskad form och fylls sedan med allehanda godsaker. De kan sjudas, ångas, stekas, friteras och gräddas i ugnen. Allt för en behändig paketlösning som är enkel att transportera eller äta där man står. Passar lika bra på buffébordet som i lunchlådan eller på picknicken.

Degen kan nästan variera lika mycket som fyllningen och vara gjord på alltifrån potatis till majs, men det är viktigt att den är hyfsat smidig och elastisk. Orkar du inte göra egen deg är färdigkavlad smördeg en fiffig genväg.

Fyllningen bör inte vara för lös, men heller inte snustorr. Tänk också på att inte lägga för mycket fyllning på varje degplatta och se till att försluta kanterna ordentligt. Annars är det lätt hänt att de börjar ”läcka” och går sönder under tillagningen.

Piroger lämpar sig särskilt väl att frysa. Smidigt att ha ett lager till hands och bara värma när andan faller på. De kan frysas såväl före som efter tillagningen.

Låt gärna barnen vara med och fylla favoritpirogerna. Det är ett kul handarbete och ett perfekt tillfälle att introducera dem för kökstjänstgöring. Kanske kan de själva få välja fyllning efter egna preferenser?

För en sak är säker. Det finns en pirog för varje smak och tillfälle.

Att dricka till

Bernard Celebration Lager (89252), 22:90 kronor.

Alkoholfritt: Staropramen Non-Alcoholic (1930), 12:60 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!