Efter handelsutbildning arbetade Britt Schölin med administration och ekonomifrågor hos bland annat Svenska Lantmännens Riksförbund. Hon kom dock mer och mer att hjälpa sin man Bengt i hans företag och under sextiotalet flyttade både familjen och företaget till Mariefred. När bokhandeln i Mariefred blev till salu tog Britt chansen att bryta en ny bana i livet. Tack vare Britts energi, kreativitet och sociala begåvning blev den gamla nedgångna bokhandeln en framgång trots branschens hårda konkurrens från förlagens bokklubbar och annan handel. Britt blev snart engagerad i branschens organisationer och bidrog starkt till att förbättra villkoren för de mindre så kallad servicebokhandlarna.
Grafikens Hus
Britts engagemang i det lokala kulturlivet sträckte sig längre än att sälja böcker. Hon arrangerade författar- och deckaraftnar med kända författare – hon hade lätt att få även svårflirtade kulturpersoner att medverka i arrangemang, ofta på Gripsholms slott. Britt blev en centralperson i stadens kulturliv och hon var en av initiativtagarna till Grafikens Hus i Mariefred.
Hon var också djupt engagerad i utvecklingen av Mariefred som samhälle, särskilt i frågor om handel och turism och fungerade som en introduktör för nyinflyttade Mariefredsbor. Hon deltog också i den lokala politiken, bland annat genom organisationen ”Fria Mariefred”, som ville ge Mariefred en friare ställning än att bara vara en tätort i kommunen Strängnäs.
Kunglig medalj
Hennes insatser blev uppmärksammade och erkännandena många. År 1996 utsågs hon till årets kommunbo i Strängnäs och 1998 erhöll hon Eskilstuna-Kurirens kulturpris. Men kanske viktigast: 1989 fick hon på Stockholms slott ta emot kungens medalj i åttonde storleken i högblått band för sina kulturella insatser i Södermanland.
Ett udda inslag blev engagemanget för koleldade ångbåtar, särskilt ”Mariefred” och ”Blidösund”. Alla barn och barnbarn ärvde hennes intresse och ägnar alltjämt mycken tid och arbete för ångbåtarnas fortsatta existens.
Vänkretsen var stor och sträckte sig långt utanför Mariefred. Hon kom bland annat att bli nära vän med greveparet Lennart och Sonja Bernadotte, som hon besökte i Mainau och vilka vid sina Sverigevistelser ofta besökte bokhandeln.
Äldste vännen
Olle Söderholm