I samband med att Tommy Malm blir Eskilstunas mäktigaste och högst betalde tjänsteman den 21 januari flyttar han tre kontorsrum närmare Fristadstorget. Däremot fraktas inga flyttkartonger från villan i Västerås till Eskilstuna, och det är lika bra att reda ut orsakerna på en gång.
– Jag lovade min hustru för väldigt många år sen att det är hon som får bestämma var vi bor. Det är ett löfte som jag inte kommer att bryta, och det var jag tydlig med under rekryteringen. Hon är nog medveten om de förväntningar du och andra refererar till men jag har inte ställt den konkreta frågan. Det kommer jag inte att göra heller, säger Tommy Malm.
Han tillägger att han inte tror att det är avgörande om han bor 17 minuter från Eskilstunas kommungräns, vilket han gör, eller om man bor innanför kommungränsen.
– Jag tror det är viktigare hur man agerar och vad man känner för det uppdrag och den ort man tillsammans med andra är satt att utveckla.
Hur bevisar man att hjärtat finns i Eskilstuna?
– Kan man det? Det enda sättet är nog att titta på hur man agerat historiskt och vad man gör framåt.
Hans hängivenhet och kompetens som ekonom och strateg har aldrig ifrågasatts. Tvärtom. Många inom förvaltningen förknippar honom med begreppet "ordning och reda". Vissa hävdar att det är han som fått kommunkoncernen, förvaltningarna och bolagen att dra åt samma håll.
– Det fanns ett direkt uppdrag att utveckla Eskilstunas styrning kopplat till tjänstemannaorganisationen när jag kom hit. Man hade mycket starka förvaltningar som agerade var och en för sig. Det är dock flera som har bidragit till att alla jobbar mer tillsammans i dag.
Hans roll som estradör på den offentliga Eskilstunascenen, mannen längst fram och högst upp, är mer oprövad. Hans image skiljer sig även en hel del från personen som han snart efterträder, Pär Erikssons.
Du framstår som aningen mer samlad och lite fyrkantig. Är det för att din tjänst inte har krävt något annat eller är det sån du är som person?
– Både och tror jag. Pär och jag är olika som personer och jag kommer inte att bli någon ny Pär. Jag kommer att axla det här uppdraget utifrån mina förutsättningar och hur jag ser på uppdraget. Jag skulle må väldigt dåligt om jag skulle kliva in i någon annans tidigare roll och jag tror att det går att utveckla den här tjänsten.
Kommundirektörsrollen är till viss del offentlig och utåtriktad. Du förväntas företräda kommunen, stå i centrum och tala inför stora folksamlingar.
– Absolut, och framför allt inom tjänstemannaorganisationen. Vi har ju en rollfördelning mellan politiken och tjänstemannaorganisationen och kommundirektören är den högste tjänstemannen i kommunkoncernen. I det uppdraget ingår att både fronta svåra saker och synliggöra den positiva utveckling som organisationen gör.
Hur ser du på att tala inför några tusen Eskilstunabor?
– Ibland kommer den rollen att vara min, ibland kommer den att vara andras. Jag ser inga konstigheter med det. Jag har, om än inte så ofta, pratat inför tusen personer tidigare.
I somras fyllde Tommy Malm 50 år och stod plötsligt inför ett vägval.
– Jag reflekterade kring om jag ville fortsätta med samma uppdrag, om jag skulle söka mig någon annanstans eller om jag skulle ta det här tillfället när det blev känt att Pär skulle gå i pension, säger han.
Hur det gick vet vi. Mer okänt är nog att han vid samma tidpunkt avstod från att söka kommundirektörstjänsten i hemstaden Västerås.
– Jag upplever Eskilstuna som en mer dynamisk och mer spännande organisation än vad Västerås är. Min upplevelse är, med risk för att den är orättvis, att det händer mer i Eskilstuna. Man är mer offensiv och det sker mer spännande saker. Västerås är kanske lite mer fyrkantigt.
Kan man säga att det enda de har i Västerås är Ikea?
– Haha, nja de har ju ABB också.
Tommy Malm blir chef för ett 20-tal förvaltningschefer, direktörer och verkställande direktörer men har även det yttersta ansvaret för nästan 10 000 medarbetare i den kommunala organisationen.
– Viktiga delar i mitt ledarskap är att lyssna, vara ett bollplank och hitta kloka vägar framåt. Jag hoppas kunna bidra med såväl stabilitet som ett starkt utvecklingsdriv. Jag vill tillsammans med chefer och medarbetare utveckla kommunens tjänster, utveckla Eskilstuna samt bidra till att Eskilstuna tar en starkare plats i regionen.
Berätta mer om din känsla för Eskilstuna och vad som talar för kommunen?
– Eskilstuna både som ort och kommunorganisation är inne i ett väldigt offensivt och utvecklande skede. Utvecklingen hänger ihop med hur Mälardalen utvecklas och vilken plats Eskilstuna kommer att ta såväl i Mälardalsregionen som i Region Sörmland. Där kommer det att ske mycket under de kommande tio åren eftersom Eskilstuna växer. Det händer också väldigt mycket inom idrotten och kulturen har mycket på gång.
Vad tror du på?
– Att vi tillsammans kan påverka framtiden, både som individer och kollektiv. Det individualistiska handlar om hur man tar, påverkar och utvecklar dagen. Vad vill Eskilstunaborna, vad vill vi göra tillsammans för Eskilstuna? Vi har utvecklingen i våra egna händer.
Den 12 oktober presenterade majoriteten sitt politiska program för mandatperioden. De 90 punkterna kommer till stor del att styra Tommy Malms arbetsdagar.
– I en kommunal organisation är det politiken som bestämmer vad som ska utvecklas. Jag upplever att vi har kloka politiker som vill göra bra saker och har bra idéer. Bland det första som händer när jag tillträder är att ta fram en ny strategisk inriktning för den nya mandatperioden.
Skulle politiska direktiv kunna krocka med din övertygelse så att du vägrar genomföra det som krävs?
– Jag har hittills aldrig ställts inför att något gått emot min värdegrund. Kommunen är en demokratisk församling och går man in i min roll så är man medveten om att besluten ska verkställas. Om man inte inser det ska man ha ett annat uppdrag.
Och som människa måste du kunna respektera det majoriteten står för?
– Ja. Förtroendevalda gör en stor insats för att utveckla samhället, oavsett om det är på nationell nivå eller kommunal nivå. De går in för det helhjärtat och det förtjänar respekt.