Dröm och vardag på Maldiverna

Säg Maldiverna och de flesta tänker på paradisöar med vita, palmkantade stränder. Men här finns också lokala öar, med ett vardagsliv bortom lyxresorterna. Följ med till tre av de 1 192 öarna.

Övrigt2015-01-23 20:00

KUREDO

Det lilla sjöflygplanet bromsar in, landar mjukt på vattnet och parkerar intill båtpiren som sträcker sig ut från stranden.

Vårt bagage tas snabbt omhand, samtidigt som vi välkomnas med kalla handdukar och färska kokosnötter. Det är bara att sparka av sig skorna, borra ned fötterna i den ljumma sanden och luta sig tillbaka.

En stund senare blir vi skjutsade med golfbil till vår strandvilla. Villan har badrum med himlen som tak, jacuzzi och en liten veranda med utsikt över Indiska oceanen. Mellan två skuggande palmer finns en hängmatta upphängd.

Hur högt uppskruvade förväntningar man än har är det svårt att bli besviken på Maldiverna. För många är detta ö-rike sydväst om Sri Lanka sinnebilden av paradiset - ett drömresmål med vita stränder, turkost vatten och höga kokospalmer.

- Här är fantastiskt, säger Gunilla Sjöö från Skurup som har tagit med sig döttrarna Charlotte och Mikaela på resan.

- Det var Maldiverna och Bora Bora som stod högst upp på önskelistan. Vi har varit här i en vecka och nu ska vi testa en annan ö i en vecka.

Gunilla berättar att de har bott i en så kallad vattenvilla, byggd på pålar över vattnet.

- Det är en härlig känsla att kunna gå direkt ned i vattnet. Och snorklingen var jättebra. Vi har sett sköldpaddor, svartfenad haj - och delfiner som hoppade i vattnet här utanför.

Ön vi befinner oss på heter Kuredu och är en av de större i atollen. Maldiverna består av 26 atoller och 1 192 öar, varav drygt 200 är bebodda. Ett hundratal av öarna är, precis som Kuredu, så kallade resortöar vikta för turister. Kuredu är som en egen liten by. Här finns flera restauranger och barer, golfbana, fotbollsplan, tennis- och badmintonbanor, dykcenter, spa och en liten shoppinggata - allt för en bekväm sol- och badsemester.

Men vill man uppleva ö-bornas Maldiverna måste man ta sig till någon av lokalöarna.

NAIFARU

Maldiverna är naturligt färgstarkt. Havet är nästan overkligt turkost, palmerna gröna och himlen nästan alltid blå. Trots det verkar lokalborna inte få nog av starka färger. De gistna fiskebåtarna i hamnen på ön Naifaru går i lila, knallblått, solgult... Även husen på ön går i bjärta färger.

Naifaru är huvudö i Lhaviyani, en atoll bestående av 54 öar. Ön är knappt en kilometer lång, 600 meter bred och har drygt 5 000 invånare. Fiske är den främsta inkomstkällan, men många här jobbar också med turism. I atollen finns fyra turistöar, varav en är Kuredu.

Efter en vecka i det tillrättalagda paradiset på Kuredu känns det skönt att få uppleva en annan sida av Maldiverna, om än för bara några timmar.

Vänliga lokalbor

På Naifaru möts vi av nyfikna blickar och vänliga hejarop från lokalborna. I mitten av ön finns moské, skola, bank, apotek och ditten-och-datten-butiker. Däremellan slingrar sig smala gränder kantade av låga stenhus.

I en av gränderna möter jag Areeba Aminato Abdullah som insisterar på att jag ska följa med henne hem på husesyn. Hon pratar ingen engelska men vi trevar oss fram med hjälp av kroppsspråk. Under tiden dukar Areeba fram vattenmelon. Sedan måste jag skynda mig för att hinna med båten tillbaka. Innan jag vinkar adjö klättrar Areeba upp på en stege och rycker av en passionsfrukt från en av grenarna som bildar ett skuggande tak i gränden.

Det blir resans bästa souvenir.

MALE

Male är världens minsta huvudstad. Det är också en av världens mest tätbefolkade - staden växer så snabbt att man har tvingats skapa en konstgjord grannö för att ge plats åt invånarna.

Efter en vecka på lugna Kuredu blir intrycken extra starka: mopeder, avgaser, neonljus. På fiskmarknaden är kommersen i full gång. Från hamnen kommer män kånkande på skottkärror med gigantiska tonfiskar och barracudor. På den intilliggande fruktmarknaden säljs minibananer, söta mangofrukter och färsk arrak.

Lokalt godis

Stadens stora shoppinggata bockas av på en knapp kvart. I ena änden hittar jag en liten souvenirbutik en trappa upp. Här finns de sedvanliga turistsouvenirerna; snöglober, delfintavlor och t-shirts - det mesta till hutlösa importpriser. Men bortom krimskramset hittar jag en hylla med lokala produkter. Som "Bounty", maldiviskt godis av färsk kokos och kokoshonung.

- De tillverkas av en man på en av grannöarna. Vill du smaka? undrar butiksinnehavaren Ibrahim Abdullah och sträcker fram ett smakprov.

Det smakar sött och gott, och känns som en betydligt mer genuin souvenir än de importerade turistprylarna.

Det genuina

Ibrahim Abdullah har fler tips för den som vill uppleva det genuina Maldiverna.

- Om du vill få en känsla för den lokala kulturen ska du ta in på ett guesthouse på någon av lokalöarna, helst i norr. Där är turismen inte lika utvecklad. Du kan inte förvänta dig femstjärnig service - men du får fantastiska stränder och oförstörda korallrev. I närheten finns också många obebodda öar som du kan få ha för dig själv för en dag. Dessutom går pengarna direkt till lokalborna.

Annika Goldhammer

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om