Juha Jokela betraktar bastun som nu står på hans tomt i Borsökna i Eskilstuna. Efter massor av slit är den nu klar.
‒Det har krävts blod, svett och tårar för att få den klar. Det här projektet höll på att ta knäcken på mig, säger han.
Men nu står bastun där på tomten. Trots den ovanliga formen ser den ut att passa in perfekt i omgivningen, där den står bredvid Juha Jokelas hus.
De svarta och röda färgerna går igen både på bastuns och på bostadshusets fasad.
‒Jag har haft en dröm om en vedeldad bastu, det kommer från mitt finska blod. Jag gjorde ritningar och skisser, sedan snubblade jag över Patrick Norlins grej, säger Juha Jokela.
Patrick Norlin är den enda i Sverige som tillverkar biodomer. En konstruktion som innefattar såväl mystik som en stark byggstruktur. Han säljer stommen till biodomen och i vanliga fall glasar han även in den om kunden önskar.
Han har gjort uterum, caféer och växthus med biodomens struktur.
Men Juha Jokela ville mer än så och tillsammans byggde de bastun.
‒Jag har letat efter någon annan som har gjort en biodome-bastu utan att lyckas hitta någon. Det här kan mycket väl vara den enda som finns i hela världen, säger Patrick Norlin.
Det märks tydligt att de båda är väldigt fästa vid biodomens form.
‒Det är en struktur som finns naturligt i naturen. Vi människor har alltid kopierat naturen, så varför ska vi inte göra det nu? Biodomen blir som en blandning mellan arkitektur och konst, säger Juha Jokela.
Juha Jokela har en bakgrund som illustratör på Eskilstuna-Kuriren. Han jobbade på tidningen i elva år innan han gick vidare till en reklambyrå i Stockholm. Nu är han teknisk illustratör på Volvo.
‒På jobbet är jag låst vid datorn. Men jag älskar att vara ute i naturen och svettas på riktigt. Med det här byggprojektet så var allt ovisst. Det var som ett vilt äventyr men jag tänkte att det skulle lösa sig, även om mina byggarvänner sa åt mig att det skulle gå åt skogen, säger han och fortsätter.
‒Pappa var snickare men det är inte han som har lärt mig. Jag snickrade ihop min första grej för fem år sedan och sedan dess har jag byggt husets carport, terrass och så bastun. Jag har fått fajtas med regn. Jag kunde stå på ett ställe och så flög presenningen iväg någon annanstans. Men jag hade en stor hjälp av Patrick. Han är ju en fena på vinklar sedan tidigare.
Och vinklar finns det gott om i biodomen. 99 trianglar finns i bastun, som är 3,2 meter hög, 4,5 meter i diameter och har 15 kvadratmeter golvyta.
Juha Jokela öppnar den röda dörren till biodomen, där möts vi av ett utrymme där man kan sitta ner vid fönstret, och en ingång till själva bastun.
När man är därinne är det svårt att inte imponeras av formen. Vinklarna och trianglarna finns överallt. Ljudet tas upp på ett annat sätt, man kan stå var som helst i bastun och prata och det låter som att personen som talar står precis intill.
Hittills har Juha Jokela bara provbastat. Det är först nu bastun är färdigbyggd och han har ett par smådetaljer kvar som han vill fixa.
Något som Juha Jokela och Patrick Norlin är överens om är att det är något nästan magiskt med biodome-strukturen.
‒Det är ingen vetenskap, men min erfarenhet är att jag får de bästa idéerna i biodomen. Här finns gyllene snittet, linjer och trianglar. Det blir som en naturlig attraktionskraft, säger Patrick Norlin.
De berättar att det finns en 12 meter hög biodome någonstans ute i världen som folk vallfärdar till för den meditativa känsla som uppstår därinne.
Juha Jokela ser sig om i biodomen och tänker tillbaka på byggprojektet.
‒Eftersom en bastu-biodome är något helt nytt så fick vi lösa mycket efter hand. Visst blev jag deppad när det blev fel, men tänk vad fattig man är om man vill snickra ihop något men inte vågar. Den som inte vågar blir bitter. Om man gör fel så får man göra om, men till slut så blir det rätt, säger han.