Natten mellan 17-18 september 1961 glömmer han aldrig:
– Vi befann oss i Katanga (som brutit sig ut och under Tshombes ledning bildat en egen stat) när vi fick veta att FN:s generalsekretare och vår högste chef Dag Hammarskjöld störtat.
Hammarskjöld var på väg till ett möte med Tshombe när DC-6:an med svensk besättning av okänd anledning störtade. Vad som hände lär vi aldrig få klarhet i och Göran Melin har heller ingen egen teori:
– Nej, det är ingen mening att ens gissa.
Göran Melin var 25 år när han tjänstgjorde i FN:s tjänst under det andra halvåret 1961. Hammarskjölds död satte förstås press på alla. Döden lurade om hörnet och av de 600 FN-soldaterna (Indien, Irland och Sverige bidrog med lika många) dödas ett tiotal.
– Vi sågs med misstänksamma ögon. Belgarna hade ju tidigare tagit för sig i Belgiska Kongo och nu trodde många i befolkningen att FN-personalen kom som nya herremän.
– Vi utsattes för både stenkastning och beskjutning. De gamla KP-bilarna med två kulsprutor monterade på taket ingav dock respekt.
– Vår främsta uppgift var att skydda de tusentals flyktingar som strömmade till och gå vakt.
Göran Melin fullföljde det välbetalda sexmånaderskontraktet men skaffade sig redan under tiden i Afrika nytt jobb hemma i Sverige. Några av de återträffar som regelbundet arrangerats har han inte brytt sig om att besöka.
– Vi var på permis till Leopoldville när en kamrat tyckte att jag skulle söka en tjänst hos Arbetsförmedlingen i Falun. Så blev det och efter nyår var jag hemma och igång på nya jobbet.
Så småningom gick flyttlasset till arbetsförmedlingen i Eskilstuna där Göran Melin också hann med 24 år som lokalpolitiker för Socialdemokraterna.
– Familjen, radion och cykeln är numera mina bästa vänner. På grund av att jag drabbats av ögonsjukdomen gula fläcken ser jag inte så bra, men lyssna på radion och cykla – med hjälm förstås – går bra.
Göran Melin sjunger också i kören Musikalen, har ett stort litteraturintresse och är en trogen kund i biblioteket.
Ett råd lämnar han gärna på vägen för den som söker äventyret i dag:
– Man ska inte tro att eventuella personliga problem försvinner för att man lämnar hemmamiljön. Det fick jag se alltför många exempel på under min FN-tid i Afrika.
– För många förvärrades problemen och man bör vara väldigt stabil och psykiskt stark för att ge sig ut i FN-tjänst.