Det var under krisåret 2008 som Oscar Gustavsson bestämde sig för att satsa fullt ut på solenergi och försäljning och montering av solcellspaneler.
Sedan dess har Ecokraft vuxit och har helt nyligen öppnat ett kontor i Skåne, och planerar för att öppna ytterligare ett kontor i Stockholm.
‒Det borde vara möjligt innan halvårsskiftet nu i år, säger han.
Företaget hade fyra anställa i fjol och har i dag 7, men sysselsätter långt fler eftersom man har en stadig orderingång som håller mellan 9 och 10 montörer i gång på heltid. Och man har så här långt levererat till kunder från Ystad i söder till Umeå i norr.
"Det här kan bli 'nya värmepumpsbranschen' där det poppar upp lycksökare som prisar in sig..."
Oscar Gustavsson
Statistiken för hela landet visar att installationen av solenergi ökade med 100 procent mellan 2013 och 2014, men att utvecklingen sedan bromsades upp något och landade på blygsam 30-procentig ökning under 2015.
Detta trots att priset på solpaneler minskar.
I hela landet är det fortfarande stora skillnader på viljan att investera. Linköping toppar listan med stora investeringar, före Västerås som är tvåa och Stockholm som är trea. Katrineholm ligger på en hedersam tiondeplats.
Framtidsprognosen för solcellsbranschen måste ändå beskrivas som ljus, och med ljuset följer en del risker.
Oscar Gustavsson nickar allvarligt:
‒Det här kan bli ”nya värmepumpsbranschen” där det poppar upp lycksökare som prisar in sig, så det gäller för konsumenten att ha koll på att man köper schyssta system som är snö- och vindlastberäknade.
Det har hänt att Oscar lämnat över en offert till en kund som kommenterar att det finns billigare alternativ.
‒Det beror ofta på att man tummar på säkerheten som felaktiga fallskydd och monteringssystem. På dessa punkter bör man se upp.
‒Anlitar man någon som inte har koll på alla steg är jag rädd för att man står där med en bortkastad investering om det sker en olycka.
Den optimala placeringen av en solcellspanel är på ett hustak med en lutning på mellan 35 och 45 procent, och självklart då gärna i söderläge.
Självklart går det också med platta tak, då har man uppresta system.
Investeringen som sådan kan vara stor. Men den ger avkastning från första dagen den tas i bruk.
‒Om man räknar på det hela så är investeringen betald för en helt vanlig husägare inom elva till tolv år. Dock kan det gå snabbare då uppskattningen är innan eventuellt ROT-avdrag eller solcellsbidrag som i dag ligger på 20 procent av totalkostnaden.
Hur lång livstid har då en solpanel?
‒Man räknar med en livslängd på 40 till 50 år, dock är inte solcellerna slut då men det kan vara värt att byta ut dem mot effektivare moduler, vi lämnar en produktgaranti på 30 år.
På grund av ombyggnation sitter det ännu inte solpaneler hemma på Oscars eget hus men så fort en planerad utbyggnad är klar ska det bli ändring på detta.
Visionen för framtiden är att skapa ett smart hus med en battericentral där man kan lagra el allt eftersom den produceras, och som själv startar exempelvis diskmaskinen när det finns tillräckligt med energi till det, och kanske till och med trycker i gång tvättmaskinen. Och slutligen även laddar el-bilen.
Den tekniken framkallar ett lätt drömskt drag i Oscars anletsdrag.
‒Det kommer bli bra.