EEM både medger och förnekar att man saknat biogastillstånd

"Vi är plågsamt medvetna om att vi är tillståndslösa när det gäller Ekeby och biogasledningen". Det skrev Energi och miljö till räddningstjänsten tre veckor innan räddningstjänsten förtydligade sin inställning med ett skriftligt förbud.

EEM nekades i januari ett skriftligt medgivande om fortsatt verksamhet utan tillstånd. Istället skrev handläggaren: "Jag kan inte ge er något godkännande eller något tillstånd som ni önskar".

EEM nekades i januari ett skriftligt medgivande om fortsatt verksamhet utan tillstånd. Istället skrev handläggaren: "Jag kan inte ge er något godkännande eller något tillstånd som ni önskar".

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-05-12 12:08

ekuriren den 18 oktober.

Tidningen har begärt att få ta del av den eller de handlingar som visar att verksamheten pågått med klartecken från räddningstjänsten.

I tisdags kom de begärda handlingarna. Det är dock svårt att tolka korrespondensen till EEM:s fördel. Det framstår snarare som att bolaget varit väl medveten om problematiken.

Den 17 januari i år, tre veckor innan räddningstjänstens handläggare, i ett skriftligt förbud, förtydligade att EEM saknar tillstånd att använda gasledningen, skrev EEM:s representant:

"Detta är högprioriterat arbete från vår sida och vi är plågsamt medvetna om att vi är tillståndslösa när det gäller Ekeby och biogasledningen. Jag skulle därför vilja att du besvarar detta mail med en skriftlig bekräftelse på att vi har ert ”godkännande” för att fortsätta vårt arbete med biogasledningen och biogasanläggningen...".

Svarsmejlet från räddningstjänstens handläggare kom den 24 januari:

"Jag kan inte ge er något godkännande eller något tillstånd som ni önskar, enligt nedanstående mail. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har avrått mig att ge er detta, då det också är som att ge er tillståndet för brandfarlig vara".

Följande dag svarar EEM: "Som sagt biogasanläggningen är en samhällsviktig funktion och vi jobbar väldigt hårt med att genomföra åtgärder för att anläggningen ska uppfylla lagar och anvisningar".

Det är även uppenbart att EEM haft svårigheter med att hitta rätt i en dokumentationsdjungel som framstår som omfattande. Mängder av meddelanden mellan EEM och räddningstjänsten, andra myndigheter samt experter och konsulter visar detta.

Men handlingarna visar även att anläggningen vid Ekeby haft både mindre och allvarliga brister. Man nämner mindre gasläckage, felaktiga ledningsinstallationer och att en del av stålledningen blivit deformerad och måste bytas ut.

De nya uppgifterna förändrar inget, enligt vd Mats-Erik Olofsson.

– Det är fortfarande min bild att vi har agerat i samförstånd och haft tillåtelse att fortsätta använda gasledningen efter 2014. Under 2016 får vi beskedet under ett telefonsamtal ”att tillståndet är giltigt tills nytt tillstånd ges” vilket vår handläggare noterar i en tjänsteanteckning, säger Mats-Erik Olofsson i ett skriftligt svar till tidningen.

Han skriver vidare att tjänsteanteckningen från 2016 inte är det enda som gett bolaget den uppfattningen.

– Det är även vad som står i förordningen (2010:1075) om brandfarliga och explosiva varor samt att vi fört en löpande dialog med Räddningstjänsten under hela processen. De har också besökt anläggningen vid flera tillfällen när den varit i drift. Vi måste naturligtvis utvärdera hur vi kan lära oss av denna händelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om