Eskilstuna kommun har redovisat ett positivt resultat 14 år i rad. Och när 2017 års bokslut presenterades vid en pressträff i stadshuset under tisdagen slogs alla tidigare rekord. Det preliminära resultatet uppgår till 305 miljoner kronor, vilket är hela 152 miljoner över budget.
‒Det är ett starkt resultat men det är också nödvändigt med en stabil ekonomi för att klara framtidens utmaningar, säger Jimmy Jansson.
Det finns flera orsaker till det positiva utfallet. Skatteintäkterna blev 37 miljoner kronor högre än budgeterat vilket är kopplat till den starka konjunkturen. Arbetslösheten sjunker, antalet hushåll med försörjningsstöd minskar, flyktingströmmarna har minskat och staten har pumpat in pengar i form av olika engångsersättningar.
Det preliminära resultatet för kommunens bolagskoncern uppgår till 198 miljoner kronor, vilket är 58 miljoner mer än budgeterat.
Verksamheten i nämnderna visar sammantaget ett plusresultat på närmare 69 miljoner kronor.
‒Men utan statsbidrag hade det legat på plus minus noll. Totalt utgör statliga engångsinsättningar i form av statsbidrag och exempelvis byggbonuspengar mer än hälften av kommunens överskott, säger kommunens ekonomidirektör Tommy Malm.
För den styrande majoriteten är rekordresultatet naturligtvis glädjande men medför samtidigt en tuff pedagogisk uppgift.
‒Det är tidernas bästa resultat men vi har tidernas största investeringar framför oss också, säger kommunalrådet Jari Puustinen (M).
Eskilstunas befolkning växte med över 1 000 personer under förra året och kommer enligt prognoserna att fortsätta öka. De planerade investeringarna inom kommunen, inklusive de kommunala bolagen, ligger på cirka två miljarder kronor per år under perioden 2018 – 2020.
‒Vi måste bygga fem nya äldreboenden de närmaste fem åren och flera nya skolor. För att klara av detta måste vi använda resurserna smart för att kunna bygga ett starkt Eskilstuna på sikt, säger Jimmy Jansson, som gärna skulle se att formerna för de statliga bidragen till kommunerna vore mer förutsägbara.
‒Vi tar gärna emot pengar men det är svårt att planera verksamheten när det är så ryckigt som det är nu.
Majoritetens beslutade överskottsmål på 2,5 procent ligger fast även de kommande åren. För 2018 innebär det att budgeten är i balans men för att målet ska nås 2019 och 2020 måste effektiviseringar göras som motsvarar 150 miljoner kronor.
Den politiska majoriteten väljer att satsa en del av kommunens överskott på trygghet och välfärd. Det handlar bland annat om nya övervakningskameror i centrala Eskilstuna.
Delar av de statliga engångspengar som förstärkt kommunens kassa under 2016 och 2017 kommer att användas i specifika satsningar med start 2018. Totalt handlar det om 83,5 miljoner kronor, varav 18 miljoner ska användas för att främja byggande och 16 miljoner som går till olika yrkesutbildningar och arbetsmarknadsinsatser.
Fem miljoner avsätts i en satsning för att öka tryggheten.
‒Vi kommer att investera i nya övervakningskameror. Placeringen bestäms i dialog med polisen. Vi kommer också att satsa på fler ordningsvakter, säger kommunalrådet Jari Puustinen (M).
33 miljoner knyts till ett välfärdspaket där fem miljoner vardera går till grundskolan respektive äldreomsorgen. Pengarna ska bland annat användas för att minska de effektiviseringskrav som finns och göra nödvändiga omställningsarbeten lindrigare.
14,5 miljoner kronor ska användas som delfinansiering för att tillsammans med näringslivet stärka utbildningsvolymerna och inriktningen på Mälardalens högskola, Mdh.
‒Den långsiktiga planen är att högskolan ska få status som universitet i framtiden, säger Arne Jonsson (C).