De tränar drygt 30 timmar i veckan och bränner kalorier som de flesta av oss aldrig kommer i närheten av under en vanlig vardag. För att Eskilstuna gymnastikförenings åtta elitgymnaster (som satsar mot OS) ska orka hålla prestationerna på topp bjuds de på middag i Vilstahallens restaurang under träningsdagarna. Sveriges olympiska kommitté, SOK, står bakom kostnaden och tränaren Sebastian Melander är nöjd:
— Tjejerna har fått förbättrade värden efter att lagad mat infördes. Och vi tränare har också märkt att de orkar mer under träningarna.
Rutiner är viktiga och det gäller också matschemat. Tjejerna som tränar i elitgruppen äter sina frukostar hemma, alla andra mål sex träningsdagar i veckan intas i skolan eller i Vilstahallen.
Jonna Adlerteg var den gymnast som först fick tillgång till lagad mat. Resonemanget var att eftersom hon bor ensam och är så ung kan ingen kräva att hon själv ska fixa näringsrik mat varje kväll.
Vi träffar Jonna, som tog EM-silver i barr i våras, och Lovisa Estberg i restaurangen i Vilstahallen. Jonna tar i vår studenten från Johan Bauer-gymnasiet, Lovisa går sista året på Faktoriet.
Gymnasternas träningsupplägg är lite speciell. De behöver inte vara särskilt uthålliga eftersom deras tävlingsserier är max 1,5 minut långa. Men träningspassen pågår i upp till 4,5 timme per dag och där varvas explosiva övningar med vila.
Eftersom det är viktigt att ni äter bra, vad händer om det är dålig mat i skolan?
— Man får försöka äta ändå fast det inte är jättegott, säger Jonna. Får tänka på att man ska träna och tvinga sig själv lite.
Tidigare, innan de fick smoothies från köket i Vilstahallen, fanns tillfällen då tjejerna hade för lite energi i kroppen inför eftermiddagsträningarna. Den tiden är nu förbi och Jonna tycker att fler borde anamma smoothies som mellanmål.
Har ni någon gång blivit tillsagda från tränarna att äta mer?
— Ja, säger Jonna. De ser ju om vi inte riktigt orkar med att göra det program som de satt upp. Speciellt viktigt är att få i sig proteinet efter träningarna så vi kan bygga muskler.
Både Jonna och Lovisa säger att de tänker på att försöka äta rätt men det är ingenting som upptar deras tankar speciellt mycket. Däremot ser de kompisar i skolan som hoppar över luncher och i stället käkar godis.
— Utifrån ser man att de har ett dåligt mönster med dåliga vanor, säger Jonna.
Är risken större att ha dåliga matvanor om man inte tränar?
— Jag tror det, säger Jonna. Eftersom vi har motivationen att orka tränar.
En chokladkaka ute på stan någon gång?
— Klart man äter något onyttigt ibland men samtidigt har vi ju sporren att träna och som idrottsutövare vill man äta nyttigt, säger Jonna.
Att äta middag i Vilsta-hallen innebär att ni inte äter ihop med er familj på vardagarna?
— Fast i min familj har vi olika tider och rutiner så vi äter ändå inte tillsammans, säger Jonna som dessutom flyttat hemifrån.
Lovisa säger att fördelen med att äta med kompisarna är att hon alltid har sällskap när hon äter - av sina träningskompisar.
Det tycker även tränaren Sebastian Melander är bra. Eftersom elitgymnastik bygger på disciplin och koncentration är matstunden viktig då tjejerna kan lära känna varandra under lättare former. På så vis byggs en lagkänsla upp.