Emma Boxner handlar nästan allt på nätet: "Man ska alltid höra av sig om något är fel på varan"

Emma Boxner är en van näthandlare och hon handlar allt från kläder till mat online.Hon är noggrann med att säga ifrån om sajterna inte håller vad de lovar.

"Man behöver inte köpa saker direkt utan kan ha koll på när hemsidorna har kampanjer. Jag köpte nyligen en bilstol till min dotter och där väntade jag tills hemsidan hade rabatt på tusen kronor på bilstolen", säger Emma Boxner.

"Man behöver inte köpa saker direkt utan kan ha koll på när hemsidorna har kampanjer. Jag köpte nyligen en bilstol till min dotter och där väntade jag tills hemsidan hade rabatt på tusen kronor på bilstolen", säger Emma Boxner.

Foto:

Övrigt2017-07-18 07:05

Att spara tid och pengar, det är ett par av fördelarna med att handla på nätet. Åtminstone enligt Emma Boxner, 29, som handlar det mesta online.

Kläder, möbler, mat och till och med apoteksvaror hör till det som Emma Boxner handlar över nätet.

‒Jag skulle inte åka till ett köpcentrum och shoppa en lördag, det tycker jag är en jättetråkig syssla. Då slötittar jag hellre på nätet och skickar iväg beställningen hemifrån. Jag tycker inte det är kul att gå i affärer och sedan jag fick barn så har jag inte heller tid med det, säger hon.

När Emma Boxner var yngre köpte hon cd-skivor över internet. Det var så hon började handla på nätet och sedan 3-4 år tillbaka köper hon i princip allt på internet.

Hon tycker att det fungerar bra och hon har aldrig blivit blåst av något företag.

‒En av de bästa sakerna med att handla online är att man kan lätt kan hitta specifika produkter man söker. Jag försöker till exempel att handla smink, hår och hudprodukter som inte är djurtestade eller innehåller animalier. Det är jättelätt att googla fram information på en blogg, hitta ett schampo och balsam som uppfyller de kraven och sedan köpa dem online. För mig är det viktigt att handla medvetet, både prismässigt och etiskt, säger Emma Boxner.

Däremot har hon inga problem med att kontakta internetbutikerna om hon inte är nöjd.

‒Man ska alltid höra av sig om något är fel på varan. Om jag skriver ett mejl till företaget jag handlat av så brukar jag få kompensation, antingen genom ett återköp, eller genom att de ger rabatt eller gratis frakt nästa gång jag beställer något från deras sida.

Hon fortsätter.

‒Jag köpte till exempel en barnsäng och när jag skulle sätta ihop den fungerade det inte utan jag behövde borra egna nya hål i den. Jag mejlade företaget jag hade köpt sängen hos och då drog de av 20 procent av priset, trots att den var köpt för halva priset från början, säger Emma Boxner.

‒En annan gång så fick jag hem ett par skor till min son som var tre storlekar för stora. När jag kontaktade företaget fick jag ett par nya skor samtidigt som jag fick behålla det för stora paret så att min son skulle kunna växa in i dem. Då tycker man det är kul att handla, fortsätter hon.

Emma Boxner håller sig ofta till samma hemsidor som hon använt tidigare och de flesta företagen är svenska. Hon känner sig aldrig orolig när hon handlar online.

‒Jag tycker oftast att man ser direkt om det är en välgjord och seriös sida eller inte. Ofta handlar jag på stora företags hemsidor, då kan man känna sig säker.

En stor fördel med att handla på nätet är enligt Emma Boxner att man kan göra fler planerade inköp.

‒Jag har flera syskonbarn och hittar jag något på internet som skulle passa som present till dem så köper jag det, även om det är flera månader kvar tills de fyller år. Då slipper jag leta efter presenter i sista stund. Råkar jag hitta något i augusti om skulle passa som julklapp så köper jag och sparar det.

Emma Boxner är förutseende även när det gäller andra prylar hon behöver.

‒Folk betalar ofta för mycket för saker, det tycker jag är onödigt. Man behöver inte köpa saker direkt utan kan ha koll på när hemsidorna har kampanjer. Jag köpte nyligen en bilstol till min dotter och då väntade jag tills hemsidan hade rabatt på tusen kronor på bilstolen. Man kan få bra dealer när man handlar på internet.

Konsumentvägledningen i Eskilstuna får in en hel del frågor kring näthandel.

‒Det kan bland annat handla om att man inte har fått varan man beställde. Eller så tror man att man har varit inne på en äkta hemsida, men så är det någon som säljer kopior, säger Christine Fransholm.

En bra fråga att ställa sig är om hemsidans erbjudande verkligen är rimligt.

‒Vi brukar ge rådet att inte dras med alltför lätt. Ibland dyker det upp reklam på sociala medier från sidor som säljer märkesgrejer till ett väldigt bra pris. Då är det bra att fundera på om det kanske låter för bra för att vara sant. Läs noga på hemsidan. Vad står det att de har för villkor? Är språket bra eller verkar det som att den som gjort sidan har använt sig av google translate? I så fall så är den kanske inte seriös.

Christine Fransholm tipsar om att leta efter markeringen för Trygg e-handel på hemsidan. Det är en rund symbol med ett hänglås i mitten. Intresseorganisationen Svensk Digital Handel står bakom kvalitetsmärkningen och för att få använda den på sin hemsida måste man uppnå en rad krav, bland annat när det gäller kundservice.

‒Titta på recensioner från andra kunder som har handlat från samma hemsida. Ett annat tips är att testa att ringa till företagets kundtjänst för att se om de svarar. Vissa sidor ser kanske tjusiga ut, men det kan vara svårt att veta vad som händer om man får problem, säger Christine Fransholm.

Den ökade näthandeln kan göra det svårare för butikerna inne i staden att överleva.

‒E-handel är en utmaning för många befintliga butiker, säger Isabel Gölles, VD på Eskilstuna innerstad.

Att handla kläder, olika prylar och mat i en fysisk butik är inte längre en självklarhet. Allt fler väljer i stället att beställa sina varor på internet.

Men det kan få konsekvenser för de företag som verkar inne i staden.

‒Väljer allt fler att göra sina inköp via e-handel så kommer lönsamheten i befintliga butiker självfallet svikta vilket kan bidra till att butiker får svårt att överleva. Vill vi som konsumenter eller boende i Eskilstuna ha en blomstrande handel i innerstaden, skapa fler arbetstillfällen för många ungdomar och nyanlända så måste vi också handla lokalt, säger Isabel Gölles, VD på Eskilstuna innerstad.

I framtiden kan även de fysiska butikerna behöva anpassa sig till e-handlarna och kundernas nya vanor.

‒E-handel är en utmaning för många befintliga butiker och även om många ser den typen av handel som ett hot så är det inget vi kan blunda för utan det är snarare en möjlighet. Vi måste möta de önskemål som våra kunder ställer och anpassa oss till dagens digitalisering. Det kan göras på flera olika sätt såsom lösningar för inköp direkt i butik, fler möjligheter till utlämningsplatser med förenklad returhantering, ökad servicegrad och så vidare, säger Isabel Gölles.

Vad gör man för att fortsätta få folk att ta sig in till stan för att göra ärenden?

‒Stadskärnans karaktär är i förändring och kunder önskar många gånger mer än bara handel. Kultur, nöjen, restaurang och caféer får en allt större och viktigare roll i kombination med handel. Även olika typer av evenemang av hög kvalitet bidrar till ökad handel, säger Isabel Gölles.

Emmas bästa tips för att handla säkert på nätet

Kontakta alltid företaget om du är missnöjd med det du får hem. "De flesta hör nog av sig om något är trasigt men alla orkar nog inte höra av sig om de bara är missnöjda. Men man behöver ju inte ens ringa, det går ju att mejla också", säger Emma Boxner.

Ser du något du gillar, vänta och håll utkik efter kampanjer och rabatter för just de varorna.

Om slutpriset blir dyrare än du tänkt dig, gå igenom det du har tänkt köpa en andra gång och fundera på om du verkligen behöver det. Då kan det sluta med att du bara köper hälften av grejerna du hade lagt i varukorgen.

Om du tycker det känns läskigt att använda ditt kort på internet så kan du handla hos en hemsida som låter dig betala med faktura.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om