Politikerna i fullmäktige bestämde i december förra året att krogar och restauranger ska få ha uteservering året om. En rad förutsättningar måste dock uppfyllas, bland annat krav på konstruktionens hållfasthet mot snö och hård vind.
De nya reglerna gäller under ett prövoår och ska därefter utvärderas. Restaurangägarna har sedan de nya riktlinjerna godkändes kunnat söka tillstånd men intresset har varit tämligen svalt.
‒Ja, det är bara Mocca Deli som fått tillstånd. Sedan är det ytterligare några krogar som sökt men antingen fått nej eller så har de dragit tillbaka ansökan, säger Lena Hollås, handläggare på stadsbyggnadsförvaltningen.
En förklaring till det klena utfallet är att många krögare drar sig för att investera i vintersäkra uteserveringar innan man vet vad politikerna bestämmer efter utvärderingen.
En av dem som avvaktar läget är Zoran Ostojic som driver restaurang Akropolis på Fristadstorget.
‒Vi väntar och ser. Det kostar en hel del att bygga om och jag är inte säker på att det ger så mycket tillbaka ekonomiskt för vår del, säger han
På Nybrogatan – Eskilstunas kroggata – är det sedan 1 oktober enbart Mocca Deli som kan erbjuda uteservering.
‒Vi anlitade en konstruktör som räknade på vad det skulle kosta att bygga om. Det visade sig att vi bara behövde förstärka med några stolpar och lägga på ny plåt. Det kostade mindre än vad det hade gjort att montera ned den befintliga uteserveringen och för oss var det självklart värt att ha den kvar, säger Tony Mansour, delägare i Mocca Deli.
Han är övertygad om att gästerna kommer uppskatta satsningen.
‒Med lite palmer och ljus blir det som en vinterträdgård. Och med infravärme blir det en temperatur på 18 – 20 grader i uteserveringen. Jag tycker det ser trevligt ut från gatan och vi kommer att tjäna pengar på detta eftersom vi har så mycket kunder, säger han.
Jag trodde nog att fler skulle nappa.
Förslaget om året runtöppna uteserveringar kom ursprungligen från Liberalen Jan Svensson som fick idén efter att ha lyssnat på krogägarna.
‒Jag trodde nog att fler skulle nappa men krögarna vågar kanske inte satsa ekonomiskt. Jag tycker Mocca Delis anläggning är fantastiskt fin och det är en bra början, säger han.
Stadsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti (S) tror att det är många krögare som missbedömt hur höga kraven är för att uteserveringen ska bli godkänd.
‒Vi visste att det skulle bli svårt och sett i efterhand hade det varit klokt att ha en prövotid på två år i stället för ett. Nu har vi i alla fall en restaurang att göra en utvärdering på och vi får se vad det ger, säger hon.