"En fridens öken med läkande effekt"

Hösten 1968 ersattes sjukstugan nedanför Nabbkullen med nybyggda Strängnäs femläkarstation, senare mer bekant som Strängnäs vårdcentral. I dagarna firar stadens eget miniatyrsjukhus 50-årsjubileum och tidningen har träffat några medarbetare från tiden det begav sig.

I september 1968 invigdes Strängnäs läkarstation med sjukhem på Finningevägen.

I september 1968 invigdes Strängnäs läkarstation med sjukhem på Finningevägen.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-04-05 07:31

Ungefär samtidigt som Sveriges första femläkarstation öppnar i Strängnäs invaderar Warszawapaktens styrkor Tjeckoslovakien, Jimi Hendrix släpper albumet Electric Ladyland och allmänheten får för första gången beskåda Boeings 747 Jumbojet.

Den nya läkarstationen vid Finningevägen kostade tio miljoner och hade 70 platser för långtidsvård och 10 platser för akutpatienter.

Dåvarande landshövding Ossian Sehlstedt lär har varit mycket imponerad av anläggningen och invigde den nya läkarstationen med orden att han hoppades att den skulle bli en fridens öken med läkande effekt.

– Det var mycket trevligt att arbeta här. Det var innan patienterna behövde knappa sig fram på telefon, utan blev hjälpta av en riktig röst och en växeltelefonist, säger legitimerade sjuksköterskan och före detta avdelningsföreståndaren Maj Wik, 87 år.

Hon arbetade på Strängnäs vårdcentral från starten 1968 fram till pension 1994. Maj Wik och kollegan Ursula Hansson, 76 år, legitimerad sjuksköterska som anslöt ett år senare, berättar om en stimulerande arbetsplats med många sysslor och högt patienttryck.

– På min avdelning kunde vi ha 60 patienter på en dag och då gick det i ett, säger Ursula Hansson som arbetade natt på vårdcentralen under flera år.

Vi träffade de båda sjuksköterskorna, samt verksamhetschefen Ann-Charlotte Sjöviker Larsson och distriktsläkaren Tomas Havland, för en pratstund. Till jubileet har de gjort en historisk utställning, som står uppställd i foajén och i onsdags samlades vårdcentralens 80 medarbetare för att fira att man fyllt år.

– Det här var mycket modernt för sin tid och redan från starten var vårdcentralen utrustad med röntgen, laboratorium, mödravård och akutrum. Vi hade kök och matsal och det fanns syrgasuttag i alla rum. Det var som ett litet sjukhus, berättar Tomas Havland.

Han började arbeta i Strängnäs 1977, men innan dess hade han gjort sin allmäntjänstgöring på vårdcentralen sju år tidigare.

Vårdcentralen drevs i landstingets regi fram till 1992, då kommunen tog över. Byggnaden har blivit tillbyggd i omgångar och som mest har den rymt 120 vårdplatser och haft 250 anställda.

– I dag har vi 80 vårdplatser, men till skillnad från förr så har alla boende egna rum nuförtiden, säger Ann-Charlotte Sjöviker Larsson.

Vad har varit den största förändringen under åren?

– Oj, det har hänt en hel del. Det är en mycket större efterfrågan på vård i dag än tidigare och människor tenderar att söka hjälp för förhållandevis enkla åkommor. Samtidigt har nog människor lite minde respekt för läkarauktoriteter än tidigare, säger Tomas Havland.

Med internet har möjligheten att läsa på om symptom och sjukdomar ökad dramatiskt, något som kvartetten tror har lett till mer frågvisa patienter.

Det talas dagligen om brist på sjukvårdspersonal, hur klarar ni det?

– Vi är i nuläget en gynnad vårdcentral. Vi har lätt att rekrytera och vi är bra bemannade och det är viktigt, för tillgängligheten är det som räknas för våra patienter, säger Ann-Charlotte Sjöviker Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om