Mötet sker i slutet av juni. Formellt slutar Margareta Ekström i augusti, efter 44,5 år i kommunens tjänst. Första arbetsdagen gjorde hon 1 mars 1965.
– Jag skrev ut ”staten”, Eskilstuna stads budget, på en grön Halda och hade 9 kronor i timmen. Det var rätt bra, säger hon.
Margareta ombads söka en ledig tjänst och fick den. Hon ansvarade bland annat för hundskatten.
– Jag skötte också om förskotterade egnahemslån. Låntagarna visade fakturan för mig och fick ut ersättning, sedan tog jag tillbaka pengarna från banken.
Gott minne
Yrkesskadan hon drabbats av verkar lätt att bära. Adresserna i fastighetsregistret finns kvar i Margaretas huvud. Hon kan se dem framför sig och är väl bevandrad i kommunen.
Hon var med vid den stora kommunsammanslagningen och upplevde också den stora datoriseringen. I det senare fallet litade inte Margaretas chef på systemet utan krävde att alla uppgifter skulle motläsas manuellt.
Under 1970 lånades Margareta Ekström ut till Torshälla som då skulle inkorporeras i Eskilstuna.
– Det var under Nyby bruks blomstrande tider. Företaget raggade arbetskraft i Finland. Många finländare kom direkt från bussen för att söka bostadstillägg. Det var en lärorik tid, jag kunde ingen finska.
När Eskilstuna 1971 var etablerad som storkommun hamnade hon i stadshuset. Där har Margareta Ekström varit planeringssekreterare och hanterat övergripande statistik.
– Företrädaren var min mentor. Han gjorde mig intresserad genom att visa hur mycket som går att läsa ut ur siffror och diagram.
Statistiker
Hon har haft uppsikt över befolkningsstatistiken, antalet födda och avlidna, vad människor arbetar med, åldergruppernas sammansättning, antal socialbidragstagare, hur många som får hjälp av hemvården med mera.
– Arbetet har varit roligt. Jag har aldrig haft tråkigt eller vantrivts. Och jag är nog rätt bra på siffror.
Margareta Ekström beskriver sig själv som en stark kvinna som gärna påtalar saker som är fel.
– Jag mår bäst av att säga vad jag tycker även om jag trampar en del på tårna. Man kan inte bara se till den enskilde utan måste se till helheten.
Hon har varit facklig företrädare och för gärna andras talan.
Klipsk fossil
När nu 40-talisterna slutar fyller ung arbetskraft deras stolar. Efter två ”extraår” känner hon sig ibland som lite av en fossil.
– Men tänk om de hade upplevt det jag gjort!
Jämställdhet mellan könen existerade inte då Margareta började yrkeslivet. På sammanträden var det dräkt och nylonstrumpor som gällde.
– Det var inte givet att sätta på sig långbyxor, så vi har hunnit en bit på väg.
Läs hela artikeln i onsdagens papperstidning.