För en genomsnittlig lägenhet står nätavgiften för en tredjedel av den totala elkostnaden. Men när det gäller elnätsavgiften kan inte kunden välja bolag. Priset är därför reglerat och statliga Energimarknadsinspektionen har till uppgift att granska om de avgifter som tas ut är rimliga.
Sedan 2017 har Eskilstuna Energi och miljö höjt elnätsavgiften med 7,2 procent. Den genomsnittliga ökningen i länets kommuner stannade vid 5,5 procent vilket är något högre än snittet i riket.
Men med ett pris på 58,55 öre per kWh ligger Energi och miljö lägst i länet på nätavgifter. Snittet i landet är på 93,3 och i de fem sörmländska kommuner där Vattenfall äger nätet är avgiften 110,67 öre.
Uppgifterna kommer från den nationella Nils Holgerssonundersökningen som kartlägger avgifter och taxor för att jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning.
När det gäller elnätsavgifterna är skillnaderna stora mellan olika kommuner.
– Kunderna är helt i händerna på elnätsleverantörerna. Vi kräver politiska åtgärder för att stävja dessa kraftiga höjningar, säger Jennie Wiederholm, ordförande i Nils Holgerssongruppen i ett pressmeddelande.
Enligt rapporten har de tre stora dominerande bolagen Vattenfall, Ellevio och EON monopol på elnäten i 141 av 290 kommuner . Det ger dem en avgörande position och deras prisjusteringar slår igenom stort. EON höjde sina priser 2017 med i genomsnitt tio procent. Samtidigt stannade konsumentprisindex, KPI, vid måttliga 1,9 procent. Vattenfall har sedan 2014 höjt sina priser med 41 procent.
Organisationerna bakom Nils Holgerssongruppen; Riksbyggen, HSB, Hyresgästföreningen, SABO och Bostadsrätterna, har begärt av regeringen att prisregleringen för elnätsavgifterna ska skärpas.
– Vi vill särskilt inskärpa vikten av att de här stora, ekonomiskt starka bolagen tar sitt ansvar för en balanserad prisutveckling, säger Jennie Wiederholm.
Hyresgästföreningen i Eskilstuna efterlyser mer ansvarstagande från Eskilstunas politiker.
– Vi vill se politiska åtgärder för att komma tillrätta med prisökningarna. Ska vi stillatigande bara acceptera en höjning på över 7 procent? Det håller inte, säger ordförande Tommy Holm.