En av anledningarna till varför det nu görs en ordentlig planteringsdrive i parker och längs stadens gator är att Eskilstunas trädbestånd är relativt ålderstiget. Men det handlar inte bara om att förnya och föryngra beståndet, enligt trädvårdare Fredrik Eklund. Det finns numera också en bredare förståelse för den betydelse träden har i stadsmiljön.
‒Förutom de uppenbara estetiska värdena bidrar träden även med många ekosystemtjänster som luftrening, temperaturutjämning, vindreglering och dagvattenrening, säger Fredrik Eklund.
Tidningen träffar Fredrik och landskapsingenjören Veronica Bermell i Rothoffsparken, där ett mullbärsträd just har planterats.
‒Det är ett av 14 träd som återplanteras här nu i vår. Stommen i Rothoffsparken utgörs annars av ekar, varav vissa är 250 år gamla. Nu planterar vi flera nya ekar här, extra härdiga träd som är motståndskraftiga mot sjukdomar, säger Veronica Bermell.
Eskilstuna kommun lägger cirka en miljon kronor per år i budgeten på trädplantering, vilket motsvarar ungefär 100 träd.
‒Men det är inte själva träden som är dyra. Det är allt arbete som läggs ned de första åren för att vårda och förvalta, säger Fredrik Eklund.
I år är antalet träd som planteras nästan det dubbla jämfört med ett vanligt år. Det beror bland annat på alla stora byggprojekt som pågår, till exempel i Munktellstaden. Längs med kajkanten vid det nya badet har träd av det lite ovanligare slaget planterats, kinesisk sekvoja samt korstörne.
‒Det är lite speciella sorter men det är bra med variation, det är något vi eftersträvar. 75 procent av alla stads- och gatuträd i Sverige utgörs av lind.
Att ett trädslag dominerar så pass mycket kan innebära risker.
‒Skadedjur och sjukdomar utgör ett reellt hot. Den utbredda almsjukan är ett exempel. Vi har några riktigt stora fina almar i Stadsparken men inom fem år är almarna troligtvis borta från stadsmiljön i Eskilstuna, säger Fredrik Eklund.
Lind är dock en stabil trädart som dessutom klarar sig bra i lite tuffare miljöer som vid stadens infartsleder.
‒Längs Kungsgatan planterar vi nu 46 lindar och längs Kjulavägen blir det 35 tallar. Det är två av de större projekten vi genomför i år där avsikten är att förstärka och komplettera den befintliga grönstrukturen i staden.
På sikt arbetar Fredrik Eklund med att få till stånd en kommunal trädplan.
‒Vi behöver en långsiktig strategi med tydliga riktlinjer för hur vi ska utveckla nya miljöer och samtidigt skydda befintliga träd.