Stadsmiljöavtalen har funnits sedan hösten 2015 och är ett statligt stöd till kommunernas arbete för en mer hållbar stadsmiljö. Syftet är att en större andel av persontransporterna i städer ska ske med kollektivtrafik eller cykel. I statens budget för 2018 fanns en miljard kronor avsatta varav Trafikverket nu beviljat Eskilstuna kommun 20,5 miljoner kronor.
– Jättebra, det här är inte något vi budgeterat för så det blir ett tillskott, säger Marianne Hagman, chef på stadsbyggnadsförvaltningen.
Det kommunen sökt pengar för ryms inom det projekt som går under namnet Kunskapsstråket, det vill säga sträckan från Centralstationen till Munktellstaden, via Drottninggatan och Mdh:s nya campus.
– Tanken är att vi ska gynna hållbart resande. Med de här pengarna kan vi kraftsamla kring detta, säger trafikplanerare Johan Örn.
De exakta detaljerna för vad som ska göras är inte beslutade. Och kommunen har fram till december 2021 på sig att utföra de satsningar som man fått stödmedel för.
– Generellt handlar det om att öka framkomligheten för kollektivtrafiken och göra det smidigare för cyklister. Vi vet att det finns problem på bland annat Drottninggatan och det kan till exempel handla om ny utformning av busshållplatser.
Mer konkreta idéer rör bland annat minst tre nya cykelpumpar som ska placeras i centrala Eskilstuna och nya cykelparkeringar i Smörparken samt i anslutning till nya högskolan. Dessutom finns planer att bygga en cykelreparationsstation.
– Det är en ganska enkel inrättning som redan finns i några städer. Det är i princip en ställning med lite verktyg där man kan hänga upp cykeln för enklare mekande.
Ett villkor för att stödet ska betalas ut är att kommunen utför ett antal motprestationer. I Eskilstunas fall handlar det om att fram till december 2021 färdigställa ett antal cykelbanor.
– Det är något vi får fokusera på nu, säger Johan Örn.