Orsaken till tvisten är kommunens beslut från 2014 att inrätta ett vattenskyddsområde i Hyndevad vilket ledde till ett förbud att använda bekämpningsmedel på den mark som Rossviks säteri odlade potatis.
[map type="google-maps" lat="59.29835099999999" long="16.427148100000068" zoom="12" view_type="roadmap" marker="true"]
Två rättsinstanser har gett von Celsing rätt till 48,5 miljoner kronor i ersättning för uteblivna intäkter från marken.
Eskilstuna kommun hade fram till den 6 november på sig att överklaga Mark- och miljööverdomstolens dom till Högsta domstolen. Men så blir det inte.
– Vi har haft dialog med jurister och all expertis som går att ta in, och den samlade bedömningen vi politiker har fått från dem är att inte överklaga. Lagstiftningen är rätt tydlig. Inskränker man en markägares rätt till avkastning av marken under en lång tid så blir man ersättningsskyldig, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).
De 48,5 miljoner kronorna, jämte ränta och rättegångskostnader som nu ska betalas, finns enligt Jimmy Jansson redan avsatta i kommunens budget.
– Vi har i processen försökt att bestrida summan men de beräkningar som ligger till grund för beloppet har vi inte kunnat göra något åt. Man får konstatera att rent dricksvatten har en prislapp och den här domen kommer att bli en lärdom för många kommuner.
Jimmy Jansson utesluter inte att det går att hitta alternativa lösningar framöver med den berörda markägaren.
– Vi får ha en fortsatt diskussion med honom. Det kan handla om kompensatoriska åtgärder eller markbyten. Men just nu vet vi genom domen hur förutsättningarna ser ut och Eskilstuna kommun måste som alla andra följa lagen och göra rätt för sig.
Tidningen har sökt Carl von Celsing för en kommentar.