Eskilstunas absolut äldsta och längsta invånare

Handen på hjärtat, vet du hur en Oxel, Knäckepil eller Ask ser ut? Nya informationstavlor runt ån ska bringa klarhet och hjälpa den som är osäker.

Övrigt2013-11-23 09:00

Så här på hösten när träden är kala och grå kan det vara lite knivigt att artbestämma vissa träd. Barrträd och karakteristiska lövträd som ek och björk går väl an, men att se skillnad på en avlövad skogslind och en bohuslind eller en tysklön och en skogslön är inte så enkelt.

Nu finns 15 väl illustrerade informationstavlor uppsatta på tre olika platser runt ån i centrala Eskilstuna. Skyltarna berättar vad det är för träd man står framför, hur knoppar och blad ser ut och vilka insekter som trivs i de gamla träden.

På varje skylt finns även en liten uppgift att lösa för barnen. Informationen ingår i en nationell satsning för Lokala naturvårdsprojekt, LONA, och delfinansieras av länsstyrelsen i Sörmland och Eskilstuna kommun. Parkavdelningen på Eskilstuna kommun har tagit fram skyltarna för att uppmärksamma skyddsvärda träd i Eskilstuna stadsbyggd.

Fladdermusvandringen i somras ingick också i det här projektet som, landskapsingenjör Hanna Nordin varit engagerad i.

— Att veta vad man har för träd omkring sig är väldigt intressant och allmänbildande, man växer som människa med kunskap om träd, säger hon.

Hon har sitt eget favoritträd.

— Jag tycker om skogseken. Dels för att den kan bli så gammal och för att den fungerar som boplats till många insekter. I en ek kan det bo 1 500 olika arter, det är som ett eget ekosystem, berättar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om