Arkivens dag betyder alltså att du har chans att besöka arkiv och magasin, som i vanliga fall inte är öppna för allmänheten. Det betyder också att du kan se den alldeles nya väggmålning som konstnären Mats Sundkvist jobbar med i ABM-huset (gamla brandstationen) i Eskilstuna.
– Jag har jobbat ett antal veckor men har en bit kvar, säger Mats Sundkvist, sedan länge bosatt i Kungsör.
När jag ringer och föreslår en tid att ses påpekar Mats att han inte har någon klocka. Det kanske man inte behöver om det är århundraden man rör sig med. Det är nämligen precis vad han gör: tar avstamp i 1600-talet och går fram till nutiden.
– Jag fick i uppdrag att göra det här och grundtanken är att väggmålningen ska avspegla arkivens olika innehåll. Det betyder till exempel att 1800-talet får rätt stor plats.
Indirekt innebär det också att delar av Eskilstunas historia framträder på väggen – i levande linjer.
– Jag har skissat hemma först, gjort vanliga teckningar med olika förslag. När de blev godkända började jag jobba. Med en overhead projicerar jag bilderna på väggen. Så sätter jag igång.
Mats Sundkvist har använt en återhållen färgskala. Han jobbar med akrylfärg, ett gäng penslar – och framför allt ett tränat öga som kan bedöma resultatet både i närhet och på distans.
– På en vägg måste det ju bli rätt så jag måste gå fram och tillbaka och titta på motivet på håll också hela tiden. Att stå på stege och måla kräver också sitt.
På väggen i ABM-huset dansar nu ett uttrycksfullt par finsk tango och här sitter Karl X Gustav och skriver stadsprivilegiebrev. En smed finns med, liksom en lärarinna. Munktells lokomobil drar ett tröskverk och handbollsspelare är på plan.
– Här sitter socialnämnden – idel gubbar – och beslutar om äldre och barn. Den lille killen där är faktiskt mitt barnbarn. Jag letade efter en bild på en kille som satt och hittade ett gammalt foto på honom hemma. Det fick bli förlaga.
Mats Sundkvist, som ställt ut i många olika sammanhang, är nöjd med resultatet hittills.
– Men jag har nog det svåraste kvar: jag ska måla av en barnteckning från 1800-talet!