Hösten 1944 flydde tusentals estländare sitt land i det kommit att kallas "Den stora flykten". En stor del av flyktingarna hamnade i Sverige. Några stannade för gott, men många, många fortsatte västerut, till USA och Kanada.
– Estland dränerades på en hel generation konstnärer av alla de slag: Musiker, dansare, författare, bildskapare som i stället fortsatte att verka i exil, säger Hugo Nömm som koordinerat den utställning som nu visas på Kvarnen i samband med den minnesvecka som uppmärksammar flykten 1944.
Hugo Nömms egna morföräldrar kom över havet tillsammans med fem av sina sex döttrar och hamnade så småningom i Torshälla.
– Min morfar Mihkel hade en stor båt och tog med sig 200 personer över Östersjön. Utställningen är mitt sätt att hedra honom och samtidigt visa hur dessa människor berikat Sverige. Det är också en påminnelse om hur mycket dagens flyktingar har att dela med sig av om vi bara ger dem en chans.
Ilon Wikland som illustrerat många av Astrid Lindgrens böcker finns representerad liksom en lång rad exilestniska konstnärer som spritts över hela världen.
– Några av dem gjorde bara ett kortare uppehåll i Sverige. Osäkerheten var så stor, många fruktade med rätta att Sverige skulle skicka tillbaka dem.
Verken på utställningen består av lån från olika privata samlingar, men många av konstnärerna finns också representerade på museum både i Sverige och utomlands. Teknikerna skiftar, liksom motiven. Här finns litografier, blyertsteckningar och olja liksom både hyllningar till Estland som Raul Meels "Omfamningen", porträtt av Endel Köks och vardagsskildringar i olja målade av Boris Ninemae.
– Det visar på den stora bredden bland Estlands exilkonstnärer.
"Estnisk exilkonst" pågår fram till den 24 september. På Torshälla bibliotek visas samtidigt utställningen "Esternas tid". Under minnesveckan hålls öppet hus varje kväll i Eskilstuna estniska förenings lokaler.