Eskilstuna-Kuriren berättade på onsdagen att polisen hade besökt två EU-migrantläger i Eskilstuna. Ett i Odlarskogen och ett i Folkesta.
EU-migranterna ska ha haft sitt läger på kommunens mark i Odlarskogen sedan i höstas och när polisen besökte lägret tidigt på onsdagsmorgonen var det för att informera migranterna om att de måste flytta.
– Vi är ute och informerar just nu. Lämnar de inte inom ett dygn så är det ett brott mot ordningslagen och då kan de som bryter mot lagen omhändertas, sa Lennart Ahlin, vakthavande befäl vid Sörmlandspolisen till Eskilstuna-Kuriren då.
På torsdagsmorgonen uppger polisen att man uppfattat det som att informationen till migranterna gått lugnt till och att man ska kontrollera de båda lägren under dagen.
När Eskilstuna-Kuriren besöker lägren på torsdagsförmiddagen finns det inga migranter kvar i något av de två lägren. Det finns föremål kvar på båda boplatserna som visar att det har bott människor där, det pyr från en eldstad, men det ser ihopplockat ut, finns sopsäckar utplacerade och verkar i viss mån vara sopat.
I Folkesta finns det fyra bilvrak kvar, flera har tjänat som sovplatser och dessutom två små skjul med sovplatser i. De flesta personliga föremål verkar vara bortplockade också från Folkesta.
Det blir nu kommunens ansvar att se till att de föremål och det skräp som lämnats kvar, tas bort.
Det uppger Martin Berglund, markförvaltare i Eskilstuna kommun.
– Ja det lär bli städning av området nu. Men jag vet faktiskt inte än vem som utför det, om det blir vi i kommunen eller om uppdraget går till någon firma eller beställare, säger han.
Ska bilvraken vid Folkesta också tas bort?
– Ja de måste också flyttas på. De räknas också som nedskräpning, säger Martin Berglund.
Han säger också att man inte vet vart EU-migranterna har flyttat nu. Men de ska ha blivit noggrant informerade om vilka regler som gäller och att vissa platser kan vara farliga att vistas på.
– Vi får hålla ögonen öppna. Det är väldigt svårt att veta hur man greppar detta. Man behöver titta på det här i ett större perspektiv, på nationell nivå. Det är ju ett samhällsfenomen. Det är många kommuner som behöver hantera den här frågan, säger Martin Berglund.
Han berömmer också polisen för deras bemötande av EU-migranterna när de fick information om att de måste flytta.
– Polisen har varit väldigt duktig i det här arbetet, när de har lämnat den här informationen till EU-migranterna. Polisen har varit mycket förstående och så, säger Martin Berglund.