Få anmälda för rattsurfning i Eskilstuna

Sedan den skärpta lagen mot mobiltelefon i fordon infördes har några enstaka bilister ertappats av polisen i Eskilstuna.‒Det är en bra lag men vi skulle hellre se att vi kunde utfärda en ordningsbot i stället för att det ska gå via åklagare, säger Magnus Forslund, gruppchef för trafikenheten vid polisen i Eskilstuna/Strängnäs.

Ett fåtal bilister i Eskilstuna har anmälts för att ha kört med en mobiltelefon i handen.

Ett fåtal bilister i Eskilstuna har anmälts för att ha kört med en mobiltelefon i handen.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-02-09 18:36

Den första februari blev det förbjudet att hålla en mobiltelefon i handen när man kör bil och andra motordrivna fordon, allt från moped till lastbil. Egentligen handlar det om en skärpning av en redan existerande lag där en förare kunde bötfällas om man varit vårdslös i trafiken i samband med mobilanvändning.

Under den dryga vecka som lagen gällt har ett fåtal bilister anmälts i Eskilstuna.

‒De rapporteras in i anmälningssystemet och kan ha olika koder så det finns ingen samlad bild in av hur många det är. Men vad jag har hört av kollegor är det några enstaka fall i Eskilstuna, säger Magnus Forslund.

Han tycker att den nya lagen är bra men skulle hellre se att polisen kunde dela ut en ordningsbot till den fordonsförare som ertappas med mobil under körning.

‒Vi skulle vilja ha det som vid en vanlig hastighetsöverträdelse och dela ut en färdig ordningsbot. Det skulle förenkla för oss. Nu blir det mycket jobb med rapporteringen kring anmälan som sedan vidare till åklagare för bedömning.

Någon typ av razzior eller andra riktade insatser mot rattsurfande är inte aktuella berättar Magnus Forslund.

‒Nej, är det en trafikkontroll så lägger nog föraren ned telefonen innan vi stoppar bilen. Det handlar snarare om tillfällen när polisen möter någon och ser in i ett fordon där någon konkret håller i telefonen som vi kommer att rapportera.

Många bilister kommer sannolikt även fortsättningsvis att plocka upp telefonen av ren vana när det ringer. Men någon smekmånad efter lagändringen är det inte fråga om.

‒Nej, ser vi ett brott är vi skyldiga att rapportera.

För de som fälls väntar böter men det exakta beloppet är ännu inte fastställt.

Eftersom det inte finns några prejudicerande domar går samtliga fall i landet nu till åtal för att domstolarna ska få vägledning om hur stort bötesbeloppet ska vara. Normalt sett räcker det med strafföreläggande för brott med böter som påföljd.

Förseelsen kan enligt Transportstyrelsen även leda till indraget körkort. Och den som nyligen har tagit körkort kan behöva göra om uppkörningen.

Så lyder regeln

Det är regeringen som har fattat beslut om regeln genom en ändring i trafikförordningen. Så här lyder regeln: "Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om