”Få lyckas ta sig till seniornivå ”

I går berättade vi om en nioårig Eskilstunakille som testtränat hos belgiska Anderlecht. Men att klubbar försöker värva så unga spelare är något Svenska Fotbollförbundet tar avstånd från.
– Det låter helt galet, säger Claes Eriksson, chef för ungdomslandslagen.

Övrigt2010-09-01 06:59

Att unga spelare erbjuds att träna med klubbar i exempelvis England, Holland och Belgien har pågått under 15–20 år. Antalet talanger som åker i väg varje år varierar och Svenska Fotbollförbundet för ingen statistik.

Men att spelare redan i nioårsåldern bjuds in för att testträna är mycket ovanligt, enligt Claes Eriksson som är chef för ungdomslandslagen och spelarutbildningsansvarig på förbundet.

Tar avstånd

– Vi tar direkt avstånd från det, det låter helt galet. Min personliga uppfattning är att man måste vara så mogen att man kan ta hand om sig själv när man åker i väg, säger han.

– Visst kan familjen flytta med men det blir också konstigt om de ska bygga upp sitt liv kring ett barn. Det känns helt uppåt väggarna.

Men många ser det som en unik chans för att kunna nå sin stora dröm?

– Ja, men för mig verkar det horribelt. Tänk dig själv, vad händer om det inte går bra? Ska familjen flytta hem då? Det sätter stor press på barnet att lyckas.

Asllan Lushaku, vars son precis har varit och testtränat i Anderlecht, förstår inte kritiken.

– Om man älskar att spela fotboll, varför ska man inte få prova? Det är ingen som tvingar någon, säger han.

Hårdare träning

Lushaku anser att träningen som erbjuds i de stora europeiska klubbarna är mycket hårdare och mer utvecklande än den som bedrivs i svenska föreningar.

– Vill man spela för att det är kul kan man stanna här. Men för att bli riktigt bra måste man kämpa, säger han.

– Om min son inte skulle lyckas som ungdomsproffs får vi åka hem. Det viktigaste är trots allt att han sköter skolan, inte att han blir fotbollsproffs.

Enligt Claes Eriksson har Svenska Fotbollförbundet inga riktlinjer för när man är gammal nog för att bli proffs.

– Men är man under 16 år tycker jag att det verkar olämpligt, säger han.

Förra säsongen var det ett tiotal svenskar som blev ungdomsproffs i olika europeiska klubbar. Men några siffror på hur många som faktiskt lyckas finns inte.

– Det beror på hur man definierar att ”lyckas”. Men det är få som tar sig till seniornivå. Konkurrensen är hård, väldigt hård, säger Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om