Fast anställd via Jobbsprånget

Genom praktikprogrammet Jobbsprånget får sju av tio nyanlända akademiker fast jobb. Shyam Garlapati är en av dem.‒Jag hade praktik på Volvo CE i Eskilstuna och blev erbjuden flera jobb efter bara några månader, säger han.

Ett inskickat CV räcker ofta inte för en nyanländ akademiker som vill komma i kontakt med en arbetsgivare. Med praktikprogrammet Jobbsprånget har chansen till arbete ökat betydligt.

Ett inskickat CV räcker ofta inte för en nyanländ akademiker som vill komma i kontakt med en arbetsgivare. Med praktikprogrammet Jobbsprånget har chansen till arbete ökat betydligt.

Foto: TT Fredrik Sandberg /

Övrigt2018-01-26 21:31

Att som nyanländ etablera sig på den svenska arbetsmarknaden tar lång tid. Enligt en rapport från Svenskt Näringsliv ligger genomsnittstiden på mellan fem och tio år. I praktikprogrammet Jobbsprånget, som drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, har tiden pressats ned till fem månader.

‒Först har vi en förberedande process på en månad, sedan följer fyra månaders praktik och sedan i många fall fast anställning, säger Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig på Jobbsprånget.

Hittills har cirka 200 nyanlända akademiker gått programmet. De flesta kommer från Syrien, Irak och Afghanistan. Enligt Jobbsprångets siffror får sju av tio fast jobb efter avslutad praktik.

För 34-årige indiern Shyam Garlapati, som kom till Sverige i februari förra året för kärlekens skull, har Jobbsprånget varit ett lyckokast. Han är ingenjör, specialiserad inom IT, och trodde först att det med hans utbildning och sju-åriga arbetslivserfarenhet skulle vara relativt enkelt att få jobb i Sverige.

‒Jag gjorde 150 jobbansökningar men utan resultat. I oktober började jag som praktikant på Volvo CE i Eskilstuna genom Jobbsprånget. Det är en utmärkt plattform för att lära sig språket och kulturen.

Han blev erbjuden jobb på Volvo men även hos ett företag i Stockholm.

‒Det var ett svårt val men i och med att min blivande fru bor i Stockholm så valde jag det av sociala skäl.

Nu jobbar han som affärsanalytiker hos företaget Academic work, ett bemannings- och rekryteringsföretag för studenter och akademiker i början av karriären.

Över 150 arbetsgivare i landet är knutna till Jobbsprånget men än så länge deltar bara två företag i Sörmland; Volvo CE i Eskilstuna och SSAB i Oxelösund.

De yrkeskategorier som projektet tar fasta på är ingenjörer, arkitekter, naturvetare och ekonomer, kompetenser som många företag är i stort behov av.

‒Många företag upplever en kompetensbrist och tycker den här gruppen som i dag står utanför arbetsmarknaden är spännande. Men när de här personerna skickar in sitt CV räcker det ofta inte, berättar Alexandra Ridderstad på Jobbsprånget.

‒De skriver kanske inte sitt CV på det sätt som företagen är vana vid men när arbetsgivarna väl tar emot en praktikant så ändras synen väldigt mycket. Eftersom det handlar om akademiker så är de kulturella skillnaderna inte så stora och det svenska språket lär de sig under praktiken.

I höstbudget tilldelades Jobbsprånget 55 miljoner kronor av regeringen. Näringslivet med bland annat Wallenbergstiftelserna är också med och finansierar modellen.

‒Vår målsättning är att kunna erbjuda 1000 praktikplatser per år, säger Alexandra Ridderstad.

Jobbsprånget

Är ett praktikprogram som ska utgöra ett snabbspår till arbete för nyanlända akademiker. Efter en månads introduktion följer fyra månaders praktik på något av de 150 företag som deltar i projektet som drivs av Kungliga Ingenjörsakademien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!