Festligt när Jernbolaget fyllde 150 år

Den 1 september firades Eskilstuna Jernmanufaktur AB:s 150-årsjubileum. Företaget bedrev tidigare massproduktion av bland annat bestick i Tunafors fabriker. I dag arbetar företaget med stöd till nyföretagande under varumärket Munktell Science Park.

Giselle Emmoth, Aida Lilli Garcia och My Adolfsson från Eskilstuna nya fruntimmersförening och herr sekreterare deltog i jubileumsfirandet i skepnad av de historiska Eskilstunapersonligheterna fru Zetterberg, fru Brunskog och fru Kerfstedt.

Giselle Emmoth, Aida Lilli Garcia och My Adolfsson från Eskilstuna nya fruntimmersförening och herr sekreterare deltog i jubileumsfirandet i skepnad av de historiska Eskilstunapersonligheterna fru Zetterberg, fru Brunskog och fru Kerfstedt.

Foto:

Övrigt2018-09-20 14:33

Den 1 september arrangerade den lokalhistoriska föreningen Eskilskällans vänner ett jubileumsfirande vid Tunafors fabriker. Byggnaderna från företagets storhetstid finns kvar och har nu fått nytt liv som bostäder.

– Vi vill att Eskilstunaborna ska känna till denna del av stadens historia och bli inspirerade till att fortsätta att utveckla verksamheter i vår kommun, säger Maud Ekman, sekreterare i Eskilskällans vänner.

Föreningen bjöd på fika och jubileumstårta. Munktellsextetten spelade brunnsmusik och några kända damer från slutet av 1800-talet i tidsenliga kläder minglade med besökarna. Lars G.Linder (S), mångårig ordförande i Jernbolaget, höll jubileumstal. Han sa bland annat att företaget satsade mycket på kvalitet och berättade att han fortfarande har kvar de vardagsbestick från Jernbolaget som hans föräldrar fick i bröllopspresent 1951.

– De har varit i vardagsbruk i snart 70 år, men det syns faktiskt inte att man har använt dem.

Föreningen bjöd på guidade vandringar i området med Hans Rosén och Rocco Gustafsson. Eskilskällans vänner har genom en studiecirkel studerat Jernbolagets historia och sammanställt en jubileumsskrift som finns till försäljning på stadsmuseet och på stadsbiblioteket.

Jernbolagets verksamhet var främst förlagd till båda sidorna av Eskilstunaån strax norr om Stålforsbron. På Tunaforsens västra strand finns de sex byggnader som tillsammans utgör Tunafors fabriker och som nu innehåller bostäder och restaurang.

– Man byggde den här fabriken för massproduktion. Det vanliga har annars varit att Eskilstunaföretag har vuxit från en till två till tre till fyra anställda, och sedan har de i bästa fall blivit större företag, sa Hans Rosén.

Förutom bestick tillverkades bland annat saxar, dörrstängare och hushållsvågar.

År 1880 hade företaget 160 anställda. Arbetstiden var 11 timmar per dag. 1905 uppgick antalet anställda till 305. Under den senare delen av 1950-talet hårdnade konkurrensen och en avveckling påbörjades. 1973 köpte Eskilstuna kommun hela Eskilstuna Jernmanufaktur AB med byggnader och tomter.

I dag arbetar Eskilstuna Jernmanufaktur AB med stöd till nyföretagande under varumärket Munktell Science Park. Lars G Linder konstaterade i sitt jubileumstal att Jernbolaget fortfarande lever i högönsklig välmåga.

– Med hjälp utav Munktell Science Park ser Jernbolaget till att bygga framtiden en gång till i Eskilstuna. Grattis Eskilstuna Jernmanufaktur - det finns minst 150 år till av uppdrag för Jernbolaget för att se till att Eskilstuna ska växa också i framtiden!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!