Fira med rabarberkaka

Evelina har den här veckan funnits i tio år. Det firade vi med en supergod rabarberkaka. Är du sugen att smaka? Baka en du också!

Övrigt2014-05-28 18:00

Torsdagen 27 maj 2004 såg Evelina dagens ljus, då som bilaga till tidningen. Sedan dess har flera förändringar skett men Evelinas inspirerande och nära innehåll står stadigt. I tisdags, på stora dagen, firade redaktionen med hembakad rabarberkaka, helt i Evelinas matglada anda. För att ni också ska få fira bjuder vi på receptet.

Originaldelen kommer från Sju sorters kakor och den klassiska äppelkakan Fyriskaka. Vi bytte ut mot rabarber, kardemumma och gjorde ett havreströssel på toppen.

Du behöver:

125 g smält smör

1,5 dl socker

2 ägg

2,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

2 msk mjölk

Tre stjälkar rabarber

2 msk socker

kardemumma

Strössel:

25 gram smör

1 dl havregryn

0,5 dl muscovadosocker

0,5 dl socker

lite sirap

Gör så här:

Smält smöret och låt svalna. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker pösigt. Rör ner äggen ett i taget.

Blanda vetemjöl och bakpulver, rör sedan ner i smeten. Tillsätt mjölken.

Häll smeten i en smort och bröad form. Skär rabarberna i tunna skivor och stick ner dem tätt i smeten. Strö över socker och en rejäl dos kardemumma. Fräs ihop smör, havre, socker och sirap och strössla över kakan.

Grädda i ca 30 – 40 minuter. Yummie!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om