Torsdagen 27 maj 2004 såg Evelina dagens ljus, då som bilaga till tidningen. Sedan dess har flera förändringar skett men Evelinas inspirerande och nära innehåll står stadigt. I tisdags, på stora dagen, firade redaktionen med hembakad rabarberkaka, helt i Evelinas matglada anda. För att ni också ska få fira bjuder vi på receptet.
Originaldelen kommer från Sju sorters kakor och den klassiska äppelkakan Fyriskaka. Vi bytte ut mot rabarber, kardemumma och gjorde ett havreströssel på toppen.
Du behöver:
125 g smält smör
1,5 dl socker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 msk mjölk
Tre stjälkar rabarber
2 msk socker
kardemumma
Strössel:
25 gram smör
1 dl havregryn
0,5 dl muscovadosocker
0,5 dl socker
lite sirap
Gör så här:
Smält smöret och låt svalna. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker pösigt. Rör ner äggen ett i taget.
Blanda vetemjöl och bakpulver, rör sedan ner i smeten. Tillsätt mjölken.
Häll smeten i en smort och bröad form. Skär rabarberna i tunna skivor och stick ner dem tätt i smeten. Strö över socker och en rejäl dos kardemumma. Fräs ihop smör, havre, socker och sirap och strössla över kakan.
Grädda i ca 30 – 40 minuter. Yummie!