2015 arrangerade Föreningen Sörmlandsäpplen en kurs i äppelodling, i samarbete med länsstyrelsen. Målet är att Sörmland på nytt ska bli det äppellandskap det en gång var.
– Slott och herrgårdar hade ofta stora odlingar men träden sågades ner. I dag är det i första hand i Skåne man tänker på som äppellandskap, säger Lou Norén från föreningen.
Hon gick själv kursen 2015, precis som föreningskamraten Roger Tiefensee och 28 andra. I dagsläget har åtta av dem anlagt egna odlingar. Och i helgen var det dags för en andra kursomgång, i hopp om att ännu fler ska plantera träd.
– Det finns en stor efterfrågan på närproducerad mat, men Sörmland har en relativt liten odling av grönsaker, frukt och bär. Vi vill främja de initiativ som finns och stötta odlarna. Dels ökar det vår självförsörjning och gör oss mindre sårbara och dels bidrar det till en levande landsbygd, säger Jenny Askenfelt, samordnare för kompetensutveckling inom länsstyrelsen, som är med och arrangerar även i år.
På lördagen gjorde kursdeltagarna – 50 till antalet efter att platserna fick lov att utökas på grund av det stora intresset – ett studiebesök hemma hos Roger Tiefensee och det som är resultatet av de kunskaper han skaffade sig för tre år sedan.
– Det är 1 200 träd på en 0,6 hektar stor yta. En liten odling med svenska mått mätt, säger han och berättar om sorterna, bland annat det sörmländska landskapsäpplet som fått sitt namn från Åkerö slott i Flen.
– Jag väljer sorter som jag tycker är goda, men som också är härdiga mot skorv och sjukdomar eftersom jag har en ekologisk odling. Sedan har jag sett till att ha sorter som täcker in hela hösten, från augusti-september till oktober-november, så att allt inte mognar på en gång.
En av de nya kursdeltagarna är Adam Fischer, som tillsammans med sin syster har ärvt en gård mellan Mölnbo och Vagnhärad. Nu vill syskonen återuppväcka gården från dess slummer, berättar han.
– Den sista trädgårdsmästaren lämnade gården för 18 år sedan. Nu är trädgården mer som en park, bara. Det är ett otroligt slöseri!
Grönsaks- och fruktodlingar är målet, till en början i lite mindre skala. En ungefär lika stor äppelodling som Roger Tiefensees ska anläggas, är planen.
– Här i Sörmland har vi ju världens bästa förutsättningar för att få fram goda äpplen. Det är vansinnigt att det inte odlas mer här, säger Adam Fischer och syftar på ett, ur äppelsynvinkel, perfekt klimat med kyligare nätter och varmare dagar som ger en aromatisk frukt.
Länsstyrelsen och föreningen planerar att hålla en fristående uppföljningskurs under 2019, berättar företrädarna.