Det var tidigare i veckan efter en match i Eskilstuna mellan ett pojklag i Eskilstuna och ett annat sörmländsk lag som domaren inte ville ta en flickspelare i hand. Hela laget valde då att lämna planen i protest.
För drygt ett år sedan hamnade frågan om handskakningar rejält i fokus då miljöpartisten Yasri Khan inte vilja handhälsa med en kvinnlig reporter på TV4. Händelsen ledde till att Khan hoppade av samtliga politiska uppdrag samtidigt som en häftig debatt om handskakningar rasade.
I en uppföljande artikel i DN sa Åke Sander, professor i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet, att det handlar om en praktik som utövas av vissa konservativa muslimer, men även bland vissa judar och kristna. Oviljan är störst inom de mer traditionella strömningarna inom islam, som salafism och wahabism.
Vad som beror på religion, kultur eller bara återspeglar en personlig uppfattning går inte att säga enligt Åke Sander.
‒Hälsningsmönster är väldigt varierande mellan olika länder, grupper och individer. En traditionell hindu sätter händerna framför bröstet, i Japan bugar man. Även i Sverige finns en stor genusskillnad i hur människor kramas, sa Åke Sander i DN-intervjun.
I Göteborgs-Posten uttalade sig Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet. Enligt honom är den här traditionen en icke-fråga för de allra flesta muslimer och heller inte något uttryck för att vissa muslimska män skulle anse kvinnor vara orena.
‒Nej, det är ett vanligt påhitt som sprids bland folk som är dåligt pålästa. Att vissa muslimer inte skakar hand handlar i grunden om gammal religiös signaletik och gamla patriarkala strukturer, sa Mohammad Fazlhashemi till GP.
En annan analys av vad en utebliven handskakning innebär gör gällande att det inte handlar om ett personligt val utan speglar en värdegrund. Det menar Pernilla Ouis, docent vid fakulteten för hälsa och samhället vid Malmö högskola. Också hon uttalade sig i DN efter Khan-affären och hävdade då att det handlar om en symbolfråga:
‒Det handlar inte om handskakningen i sig. Bakom den ligger en föreställning om att mannen blir sexuellt upphetsad vid beröring av en annan kvinna och att män och kvinnor därför ska hållas åtskilda. Det reflekterar en kvinnosyn som man kan diskutera om den passar in i ett demokratiskt samhälle, sa Pernilla Ouis till DN.