‒Jag har alltid skrivit, men det första jag fick publicerat var mina illustrationer, berättar Johanna Sandberg, uppväxt i Stallarholmen i Strängnäs kommun, men numera bosatt i Järna och konstterapeut på deltid på Solberga by i Järna.
Sedan dess har hon även vänt på steken. Förra årets "Flykten" utgick från Johanna Sandbergs bilder och först sedan illustrationerna var klara sökte förlaget rätt på en författare.
‒Jag hade ganska mycket önskemål på texten. Ville inte att starkare ord och uttryck än vad barnen kan tänkas vara redo för skulle användas. Som konstterapeut utgår man alltid från bilderna, de blir som ett tredje medium som kan vara enklare att kommunicera genom än via ord.
Men Johanna Sandberg har också gjort helt egna barnböcker där hon stått för både text och bild. Serien om Zilla är hennes helt och hållet.
I år kom "Människan", Johanna Sandbergs första bok för vuxna.
‒Den förklarar ett antal begrepp och grundprinciper på ett lättfattligt sätt. Det handlar om bland annat om hur nervsystemet är kopplat till våra tankar och sinnen. Vi konstterapeuter tittar på människan från minst tolv vinklar och fokuserar på det som är friskt. Istället för brister jobbar vi med förmågor.
Övriga författare som intervjuas av Eskilstuna-Kurirens tidigare kulturredaktör Patrik Uhlman under stafetten i Akademibokhandeln är Klasse Möllberg som gett ut en bok om Electric Banana Band, Gösta Linderholm som skrivit sina memoarer, Theodor Kallifatides, aktuell med "Ännu ett liv", Robert Vikström som skrivit om textilkonstnärinnan Agda Sandberg, Staffan Bergfeldt, advokat som just gett ut sin andra kriminalroman "Mord men inte på alvar" och Peter Jacobsen, författare till barnboken "Seppos äventyr".