Det är Jonas Thern och Anna Nivfors på konsultföretaget Ramböll i Malmö, som fått uppdraget av Eskilstuna kommun att formulera en ansökan som förhoppningsvis möts av stående ovationer när det lämnas in till mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt, som i dag medger att det inte finns en chans att ansökan blir klar till 1 december.
‒Vi hoppas att vi blir klara före jul, säger Jonas Thern.
Det som återstår är att analysera svaret på en biotopundersökning av Eskilstunaån i höjd med den plats där man planerar att pumpa upp vatten dessutom återstår en del samråd med berörda parter med fokus på avrinningen när all snö smälter på våren.
‒Vi måste få till en komplett miljökonsekvensbeskrivning, säger Jonas Thern.
På Ramböll går man i dag in och ändrar på de ursprungliga planerna att ansöka om att få ta ut 2 000 kubikmeter vatten per dygn till 10 000 kubikmeter vatten per dygn.
‒Vi vill också ändra tillståndet att ta ut 100 000 kubikmeter vatten per år till 300 000, säger Anna Nivfors. Det är lika bra att ta höjd.
På frågan om det finns något prejudicerande fall i Sverige funderar både Jonas Thern och Anna Nivfors ett ögonblick innan de nämner ett fall som avgjordes vid mark- och miljödomstolen i Östersund och som handlade om ett uttag av vatten ur en sjö i Åre.
‒Att ta vatten ur en sjö är lite annorlunda mot en å, säger Jonas Thern. Det blev godkänt ändå.
Inga klagomål från Hjälmarens vattenvårdsförbund?
‒Vi har bjudit in dem att komma in med synpunkter, men vi har inte hört något alls, svarar Jonas Thern.
Hur snabbt kan beskedet från domstolen komma?
‒Det beror på om man väljer att kalla oss till huvudförhandlingar, om de vill komma och undersöka platsen själva eller om vi skrivit en tillräckligt bra ansökan som de kan godkänna som den är.
En som följer ärendet med stigande spänning är Daniel Cerny i utförsåkningssektionen av Tunafors skidklubb:
‒Idealiskt vore förstås att få klarsignal i början av nästa år. Det är då kung Bore brukar ställa upp med det väder vi behöver för att tillverka snö.
Om det visar sig att det inte går så får man hålla sig till att ta ut de 600 kubik man har tillstånd till.
‒Jag tror att vi med dagens kapacitet på pumpar och snökanoner ganska snabbt fyller den kvoten. Jag vet inte riktigt hur snabbt det går med dagens kapacitet. Men vi hoppas förstås på ett snabbt beslut.