Försiktig optimism om utvecklingen i Fröslunda

Förhoppningarna växer om att det långsiktiga arbetet för ett tryggare Fröslunda börjar ge resultat.‒Trenden ser positiv ut men det är bräckligt och vi har inte slappnat av, säger kommunpolis Thomas Bergqvist, som öser beröm över den insats som personalen på Ung fritid gör.

Abdul Enow, Peter Zens och Rickard Yashoe från Ung fritid i Fröslunda tycker att man kan börja se positiva resultat av det arbete som görs för att öka tryggheten i Fröslunda.

Abdul Enow, Peter Zens och Rickard Yashoe från Ung fritid i Fröslunda tycker att man kan börja se positiva resultat av det arbete som görs för att öka tryggheten i Fröslunda.

Foto:

Övrigt2017-07-03 04:04

Stenkastande ungar, överfall mot väktare, droghandel och bråk. Rapporteringen från Fröslunda har handlat väldigt mycket om kriminalitet och oroligheter de senaste åren. Men nu kan det finnas anledning att nyansera bilden.

Stora resurser och insatser har satts in för att öka tryggheten och stärka stadsdelens alla goda krafter. I januari undertecknade Eskilstuna kommun och polisen ett så kallat medborgarlöfte som innebär att man ska arbeta aktivt för att skapa trygghet i Fröslunda och grannstadsdelen Brunnsbacken. Även om det är för tidigt att redovisa mätbara resultat finns det anledning att höja förväntningarna.

‒Ja, jag tycker det. Trenden ser positiv ut men samtidigt känns det bräckligt. Vi har definitivt inte slappnat av och det finns mer att göra, säger kommunpolis Thomas Bergqvist.

Sedan årsskiftet har polisen stärkt närvaron i Fröslundaområdet med bland annat ökad patrullering och riktade trafikkontroller. Thomas Bergqvist understryker samtidigt betydelsen av samverkan med andra aktörer och lyfter speciellt fram det arbete som Ung fritid gör.

‒Deras personal gör ett fantastiskt arbete och jag sätter mycket stort värde på dem.

Samma bedömning gör Malin Sturk, projektanställd trygghetskoordinator i Fröslunda.

‒Ung fritid drar ett tungt lass och gör ett otroligt bra och viktigt arbete i möten med ungdomar.

Även hon upplever att det har blivit lugnare i området den senaste tiden.

‒Det har det absolut blivit, även om det svårt att säga exakt vad det beror på. Ordningsstörningar och kriminalitet kan flytta mellan stadsdelarna men jag tror att det arbete vi påbörjat spelat en roll.

Hon är övertygad om att det starka engagemang som finns bland alla inblandade kommer att resultera i en positiv utveckling på lite längre sikt.

‒Det finns otroliga tillgångar i Fröslunda i form av alla fantastiska människor och ett starkt föreningsliv. Men det pratas och skrivs kanske inte så ofta om att det är ett helt vanligt bostadsområde där människor – precis som på alla andra ställen – vill arbeta och se till att familjen har det bra, säger Malin Sturk.

En stor del av de satsningar som görs för ungdomar i Fröslunda styrs från mötesplatsen Fröet. Tidigare låg kommunens mötesplatser organisatoriskt under biblioteket men sedan årsskiftet är det Ung fritid som ansvarar för verksamheten.

‒Det har blivit mycket bättre sen vi tog över, säger Peter Zens, utvecklare och verksamhetsansvarig för Fröet.

Kommunen satsar nu stora resurser på att erbjuda ungdomar i området ett brett utbud av olika aktiviteter. Och under sommaren görs en extra stor satsning på fler fritidsledare och torgvärdar.

‒Vi har Eskilstunas mest påkostade sommarverksamhet. Det är den viktigaste perioden på året eftersom många annars går sysslolösa, säger Peter Zens.

Den lilla klick ungdomar som är brottsbenägna och ställer till problem är däremot svåra att nå.

‒Men vi har ändå en annan approach till buset än vad man haft tidigare. Vi ser de inte i första hand som ett problem. De är invånare i Eskilstuna som alla andra och vårt jobb är att prata med dem.

Fritidsledaren Abdul Enow känner många av ungdomarna i området.

‒Jag har jobbat här i över fyra år nu, bland annat på fritidsgården. Många av dem vi träffar säger att det har blivit bättre. Det är en mycket mer positiv känsla nu, säger han.

Hans kollega Rickard Yashoe pluggar till lärare men jobbar som fritidsledare under sommaren. Han har själv växt upp i Fröslunda, en klar fördel för att få respekt och förtroende bland ungdomarna.

‒De känner igen oss och vågar prata med oss, säger han.

En av sommarens satsningar består av ett mobilt team av fritidsledare som tre kvällar i veckan erbjuder ungdomar något att göra.

‒Vi grillar mat, har spelkvällar, fixar dansuppträdanden och utomhusbio. Det ska vara flexibelt. Huvudsaken är att vi är där ungdomarna är, säger Peter Zens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om