Forskare letar Strängnäsbor i typ 2-riskzon

Många misslyckas med att motionera och äta sig till en bättre hälsa. Nu söker forskare Strängnäsbor som vill testa ett preparat som kan motverka typ 2-diabetes.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2019-02-28 20:35

Personer som ligger i riskzonen för att utveckla typ 2-diabetes uppmanas att söka sig till en forskningsstudie som Sigrid therapeutics står bakom.

– Vi söker deltagare från Strängnäs, Mariefred, Eskilstuna och andra städer som inte ligger allt för långt bort. Patienterna måste kunna ta sig till Uppsala vid några tillfällen, säger Sana Alajmovic som är grundare av och vd för det bioteknologiska företaget.

Den som har högre blodsocker än normalt, men inte så högt att den per definition har diabetes, har vad som kallas prediabetes. En majoritet utvecklar typ 2-diabetes och det finns en ökad risk för även hjärt- och kärlsjukdom, berättar Eric Johnston, teknisk chef vid det laboratorium som forskat kring den produkt som nu ska provas på människor:

– Vården rekommenderar prediabetiker att motionera mer och äta nyttigare. Dessvärre visar studier att 80–90 procent av prediabetikerna misslyckas med att ändra sin livsstil.

Forskarna vill testa om ett kiselpreparat som intas oralt före måltiderna kan sänka blodsockret, och även blodfetter. Pulvret klassas inte som ett läkemedel, enligt Eric Johnston, det tas inte upp i kroppen utan verkar lokalt i tarmen där det ska fånga upp matsmältningsenzymer.

– Under hela studien vill vi att patienterna ska leva precis som vanligt, de ska inte förändra sin livsstil något. Tanken med studien är att se om produkten i sig kan hjälpa till vid prediabetes och typ 2-diabetes, säger han.

Diabetes

Cirka 500 000 människor i Sverige har diabetes. Det finns ett mörkertal då många med typ 2-diabetes, den vanligaste diabetesformen som är livsstilsrelaterad, får sin diagnos flera år efter att de insjuknat.

Vid typ 1-diabetes har kroppens egen produktion av insulin, ett hormon som reglerar blodsockret, helt upphört. Personer med typ 2-diabetes har inte tillräcklig mängd med insulin och/eller har nedsatt insulinkänslighet.

Källa: Diabetesförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om