När det fredag kväll är premiär för föreställningen "Det sociala arvet" på Eskilstuna Teater sker det med dokumentärfilmaren Stefan Jarls lyckönskan i grunden.
– Jag ringde honom när jag fick idén om en teaterföreställning kring filmerna, och fick hans godkännande, berättar projektledaren och regissören Fredrik Strömqvist.
– Han sa: "Ja, det kanske är på tiden att historien flyttar in på teatern. Men gör något eget av den, en egen tolkning."
Och det, förklarar Fredrik Strömqvist, har Faie i samarbete med teater Sigurd och BTM, Bra teater i Mälardalen, verkligen gjort. Ämnet är spännande, konstaterar han. Som regissör är det härligt att få ta tag i en verklig historia som berör.
– Det här är ett sätt att få skildra Kentas och Stoffes liv utifrån ett större sammanhang. Vi har skapat filmisk teater, teater med extra allt. Föreställningen innehåller såväl teater som dans, film, musik och sång. Även publiken används och alla delarna skapar en större enhet, en större bild av den period i Sverige, 1953 till 2003, då det svenska folkhemmet förvandlades till en välfärdsstat där inte alla får plats.
– En tredjedel av innehållet i pjäsen är scener som fanns med i filmerna, en tredjedel är material kring historien som det pratas om, men som inte visas i filmerna, och den sista tredjedelen utgörs av sånt som skulle ha kunnat ske kring Kenta och Stoffe.
Föreningen Faie jobbar på att få igång en fast arbetarteater i Eskilstuna.
– Det här är första spelet vi gör. Nu vill vi visa upp att vi finns och visa på vilken typ av teater det finns behov av i Eskilstuna, förklarar Fredrik Strömqvist.
– Sociala frågor kan vara underhållande och samtidigt ge publiken en tankeställare. Via teater kan man starta diskussioner, och jag hoppas vi kan tänja på teaterns gränser genom att ta upp ämnen som mobbning, grupptryck, social utsatthet och vänskap.
Han hoppas också att Faie i ett samarbete med folkhögskolevärlden ska få till stånd teaterutbildningar i Eskilstuna.
I våras gjordes en provföreställning av "Det sociala arvet" i teaterföreningen Sigurds regi på Royals scen och sedan dess har ensemblen vuxit och utvecklat historien ytterligare. Tanken med projektet har också hela tiden varit att kommunens skolor ska kunna köpa in "Det sociala arvet".
– Vi spelar gärna för skolklasser, och då ingår också ett diskussionsmaterial.